Saudi-Arabia:

Stiller ultimatum til Israel

Saudi-Arabia er fast bestemt på å ikke ha diplomatiske bånd med Israel før landet slutter krigføringen i Gaza og anerkjenner en uavhengig palestinsk stat.

USAs utenriksminister Antony Blinken møtte mandag Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman i Riyadh. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB
USAs utenriksminister Antony Blinken møtte mandag Saudi-Arabias kronprins, Mohammed bin Salman i Riyadh. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en uttalelse fra det saudiarabiske utenriksdepartementet onsdag står det at standpunktet er formidlet til USA.

Uttalelsen blir offentliggjort to dager etter at USAs utenriksminister møtte Saudi-Arabias kronprins og reelle leder, Mohammed bin Salman, i Riyadh.

Saudi-Arabia krever ifølge uttalelsen at Israel anerkjenner en palestinsk stat med grensene fra 1967 og med Øst-Jerusalem som palestinsk hovedstad, områder som i dag er okkupert av Israel. Her står det også at Israel må stanse angrepene på Gazastripen, og at alle israelske styrker må trekkes ut av det beleirede området.

Saudi-Arabia var på god vei til å opprette diplomatiske bånd med Israel for første gang noensinne da Hamas angrep Israel 7. oktober.

Flere analytikere mener at et viktig motiv for angrepet var å stanse tilnærmingen ettersom man kalkulerte med at Israel kom til å gå til motangrep.

Etter møtet med bin Salman mandag sa Blinken at kronprinsen nok en gang uttrykte en sterk interesse for å normalisere forholdet til Israel.

– Men han var også tydelig på det han har sagt til meg før, at for å gjøre det, trengs det to ting: en slutt på krigen i Gaza og en klar, troverdig og tidsbundet plan for etableringen av en palestinsk stat, sa Blinken.

(©NTB)

Mer om