Brenner humler?

Stikker, brenner eller biter humler?

Vi hører ofte "pass deg så humlen ikke brenner", men er det slik at den faktisk brenner?

Et humlestikk kan ofte føles brennende. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Et humlestikk kan ofte føles brennende. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Humler har en robust, tykk, tett håret kropp, som oftest med hvite, gule eller røde bånd på bryst og bakkropp. I Norge finnes det 26 ulike arter av ekte humler.

Forskjell på humle og bie

Det er lett å bli forrvirret når det er snakk om disse insektene. De ser ganske like ut, høres ganske like ut og stikker de ikke også?
Bier er litt mindre hårete enn humlen, og er beslektet med stikkeveps og maur. Bier stikker kun i selvforsvar. De har mothaker på brodden, noe som gjør at de dør en stund etter stikket fordi brodden og giftblæra sitter igjen. En humle kan i motsetning til en honningbie, stikke flere ganger.

Brenner eller stikker?

Flere tror at humlen ”brenner”, men fakta er at stikk av humler, bier og veps vil oppleves ganske likt. Bare dronninger og arbeidere (som også er damer) har stikkebrodd. Hannene (dronene, som de heter) har ikke brodd. Humler stikker altså, og det gir en brennende smerte. Humlene er fredelige dyr, og de stikker derfor bare hvis de er direkte truet, hvis man ødelegger deres bol eller ved et uhell klemmer dem. Humlestikk er derfor langt sjeldnere enn vepse- og bistikk.

Dette bør du gjøre om en humle stikker

Humlestikk er som regel helt ufarlig. For de med allergi skal man likevel være obs på at det kan oppstå reaksjoner. For alle er det uansett vondt når humla stikker og det oppstår en brennende følelse. Et kjerringråd er å smøre på eddik som skal virke lindrende. Det er også viktig å huske på at humlen har en brodd, så om den sitter igjen der man er stukket er det lurt å få den ut.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Artsdatabanken

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer