Sterke reaksjoner på aksjekjøp: - Dramatisk og uforståelig

Det bør settes i gang en full gjennomgang av aksjeporteføljene til statsråder og ektefeller fra den forrige regjeringen, mener SVs Audun Lysbakken.

Audun Lysbakken mener det er behov for å undersøke aksjeporteføljene til statsråder og ektefeller i den forrige regjeringen. Arkivfoto: Alf Simensen / NTB
Audun Lysbakken mener det er behov for å undersøke aksjeporteføljene til statsråder og ektefeller i den forrige regjeringen. Arkivfoto: Alf Simensen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er ingen tvil om at dette blir en viktig del av habilitetssakene i kontrollkomiteen utover høsten, sier Venstres Grunde Almeland, som er saksordfører for habilitetssakene i kontrollkomiteen, til NTB

Opplysningene burde kommet fram tidligere, understreker han.

– Ethvert brudd på habilitetsregelverket er i seg selv alvorlig. Reglene har vært tydelige. Men når det viser seg at de ikke har blitt fulgt skikkelig, er det kontrollkomiteens oppgave å sørge for at de følges framover, sier han videre.

Almeland sier det er klokt av Solberg å offentliggjøre ektemannens aksjekjøp, men påpeker at her må det ryddes opp for tillitens skyld.

Høyre offentliggjorde fredag listen over ektemannens aksjehandel i perioden da Solberg var statsminister. Den viser at Sindre Finnes gjorde 3600 aksjehandler i perioden mens Solberg satt som statsminister.

Inngår i kontrollsak

Det er en alvorlig sak, sier kontrollkomiteens leder om aksjekjøpene til Høyre-leder Erna Solbergs ektemann. Den inngår i komiteens pågående habilitetssak.

– Saken har flere likhetstrekk med saken til Anniken Huitfeldt, så det er naturlig at den inngår i kontroll- og konstitusjonskomiteens pågående sak, sier komitéleder Peter Frølich (H) til NTB.

Fredag offentliggjorde Høyre listen over ektemannen til Solbergs aksjehandel. Den viser at Sindre Finnes gjorde 3600 aksjehandler i perioden mens kona satt som statsminister.

– Vi undersøker brudd på habilitetsreglene. Det har etter all sannsynlighet skjedd her, selv om Solberg har vært uvitende om forholdene, sier han.

Videre påpeker han at det allerede er avgjort at Solberg må møte i kontrollkomiteens høring.

– Kontrollkomiteen skal finne feil og stille regjeringer til ansvar for kritikkverdige forhold. Dette skal vi gjøre grundig, uavhengig av hvilken politisk farge man selv har, sier Frølich.

Krever full gjennomgang

Det bør settes i gang en full gjennomgang av aksjeporteføljene til statsråder og ektefeller fra den forrige regjeringen, mener SVs Audun Lysbakken.

– Det som nå har blitt kjent, er dramatisk og uforståelig. Det er i særklasse viktig at en statsministers habilitet ikke kan trekkes i tvil, sier Lysbakken, som er SVs medlem i kontrollkomiteen.

Han mener det er uforståelig at de føringene Statsministerens kontor la for Sindre Finnes aksjehandel, ikke ble fulgt opp. Lysbakken mener det er behov for en kraftig innstramming når det gjelder i hvilken grad statsråder og deres familier kan eie og handle aksjer.

– Jeg vil ta opp i kontrollkomiteen om vi nå trenger en full gjennomgang av aksjeporteføljene til statsråder og ektefeller i forrige regjering, og samtidig forsikre oss om at det samme blir gjort i den nåværende, sier den tidligere SV-lederen.

(©NTB)

Mer om