39 mennesker ble funnet døde inne i denne lastebilen som sto parkert på et industriområde utenfor London. Ifølge politiet kom den bulgarskregistrerte bilen til Storbritannia via Belgia. Identiteten til ofrene er ennå ikke kjent. Foto: AP / NTB scanpix
39 mennesker ble funnet døde inne i denne lastebilen som sto parkert på et industriområde utenfor London. Ifølge politiet kom den bulgarskregistrerte bilen til Storbritannia via Belgia. Identiteten til ofrene er ennå ikke kjent. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

39 døde funnet i lastebil

Sterke reaksjoner etter funn av 39 døde i lastebil i Sør-England

Reaksjonene er sterke etter nyheten om at 39 mennesker er funnet døde i en lastebil sørøst i England. Sjåføren er siktet for drap.

Publisert

Det skal være 38 voksne og én tenåring som er funnet døde i lastebilens lasterom, inne på et industriområde i byen Grays øst for London.

Politiet mener lastebilen kom fra Bulgaria, men opplyser at det kan ta lang tid å identifisere de døde. Det var ambulansepersonell som fant de døde og tilkalte politiet natt til onsdag, men først på formiddagen ble saken kjent i mediene. Den 25 år gamle lastebilsjåføren fra Nord-Irland er pågrepet, siktet for drap.

Politiet trodde til å begynne med at lastebilen kom til Storbritannia via Irland, men endret senere teori til at den kom fra Zeebrugge i Belgia og inn i Storbritannia via havnen i småbyen Purfleet øst for London.

Bulgarske myndigheter bekrefter at lastebilen er registrert i Bulgaria på et selskap som eies av en irsk kvinne.

Reagerer med sjokk

Forferdelse og sjokk preger reaksjonene på nyheten.

– Dette er en tragedie vi ikke kan forestille oss og dypt hjerteskjærende, sa statsminister Boris Johnson da han møtte til spørretime i Parlamentet onsdag, ifølge BBC.

De folkevalgte, som ellers bruker all sin energi på brexit, tok seg tid til å kommentere saken da de møttes i Underhuset onsdag.

– Forakt for menneskeliv

Flere av dem ga uttrykk for sin forferdelse over dødsfallene, ikke minst representanten for valgkretsen Thurrock der bilen ble funnet.

– Å låse 39 mennesker inne i en metallkonteiner viser en forakt for menneskeliv som er ondskapsfull, sa Jackie Doyle-Price.

Johnson understreket hvor viktig det er å finne dem som står bak.

– Alle som handler med menneskeliv, bør forfølges og stilles for retten, sa statsministeren.

Den britiske avdelingen av Amnesty International kaller saken hjerteskjærende, skriver Echo.

– Folk som er tvunget til å velge farlige og noen ganger dødelige ruter til Storbritannia, gjør det fordi den nåværende innvandringspolitikken nekter dem trygge og lovlige alternativer, sier Steve Valdez-Raymonds, som er Amnestys ansvarlige for flyktningers og innvandreres rettigheter.

Dover-tragedien

Tragedien vekker minner om en sak som rystet britene i juni 2000. Den gang ble 58 kinesiske immigranter funnet døde i en lastebil ved Dover. En nederlandsk lastebilsjåfør ble året etter dømt til 14 års fengsel for drap.

Ofrene ble kvalt etter at sjåføren stengte den eneste lufteluka for å unngå at menneskesmuglingen skulle bli avdekket på ferja mellom Zeebrugge og Dover. To personer overlevde så vidt og vitnet i rettssaken mot sjåføren og den kinesiske tolken Ying Guo, som fikk seks års fengsel for menneskesmugling.

I 2015 ble 71 døde personer funnet i en forlatt lastebil i Østerrike. Politiet mistenkte menneskesmuglere fra Bulgaria og Ungarn for å stå bak.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.