Sterke internasjonale reaksjoner på Hamas-angrepet mot Israel

Politiske ledere i den vestlige verden fordømmer Hamas-angrepet mot Israel. Russland sier de er i kontakt med partene, mens andre støtter palestinerne.

- SKYTER MOT OSS: Trebarnsmoren Sofie (39) og familien søker tilflukt i et bomberom i Israel. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fordømmer angrepene på israelske sivile og krever at de stanses umiddelbart.

– Dette er en svært alvorlig situasjon under utvikling. Israel har rett til å forsvare seg mot militære angrep. Det er viktig at voldshandlingene ikke eskalerer, sa den norske statsministeren i en uttalelse lørdag ettermiddag.

Han gjentar at Norge sterkt fordømmer angrepene på israelske sivile, noe utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) også har gjort.

Huitfeldts svenske kollega kalte angrepene hensynsløse:

– Hele min solidaritet og tanker går til folk rundt Gaza, der terroristene har trengt seg inn. Sveriges regjering fordømmer disse hensynsløse angrepene fra lufta og fra land, og står sammen mot terrorisme, sier Sveriges utenriksminister Tobias Billström.

Kraftige fordømmelser av Hamas' angrep kommer også fra en rekke europeiske regjeringer, deriblant Frankrike, Tyskland, Tsjekkia, Polen, Danmark, Nederland og Hellas.

EU støtter Israel

– Vi følger med lidelse nyhetene som kommer fra Israel. Vi fordømmer utvetydig angrepene fra Hamas. Denne fryktelige volden må stanse umiddelbart, sier Josep Borrell i en uttalelse lørdag.

– Terrorisme og vold løser ingenting. EU uttrykker solidaritet med Israel i denne vanskelige stunden, fortsetter EUs utenrikssjef.

EUs utenriksminister Josep Borrell skriver at EU uttrykker solidaritet med Israel i forbindelse med angrepene fra Hamas. Foto: Jefrem Lukatskyj/AP/NTB
EUs utenriksminister Josep Borrell skriver at EU uttrykker solidaritet med Israel i forbindelse med angrepene fra Hamas. Foto: Jefrem Lukatskyj/AP/NTB Vis mer

Også EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen var klar i sin fordømmelse av Hamas-angrepene:

– Dette er terrorisme i sin mest foraktelige form. Israel har rett til å forsvare seg mot slike avskyelige angrep, sier hun på X.

Den franske presidenten Emmanuel Macron fordømmer også angrepet og uttrykker støtte til ofrene, deres familier og pårørende. Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock skriver at «vold og raketter mot uskyldige sivile må stanse nå. Vi står samlet i solidaritet med Israel og deres rett under internasjonal lov til å forsvare seg mot terror».

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskrev på meldingskanalen Telegram angrepet som en terrorhandling og sier at Israel har en «udiskutabel rett til å forsvare seg selv».

– Ukraina fordømmer det pågående terrorangrepet mot Israel, skriver utenriksdepartementet på X.

Hamas har støtte

Men ikke alle er like unisone i sine reaksjoner på angrepet. Qatars utenriksdepartement offentliggjorde lørdag en uttalelse der de sa at Israel alene er ansvarlig for den pågående opptrappingen av volden mot det palestinske folket.

I Libanon har den iranskstøttede sjiamuslimske Hizbollah-militsen gratulert Hamas og hevdet at operasjonen har «guddommelig støtte».

Også Iran støtter angrepet.

– Vi støtter denne operasjonen, og vi er sikre på at motstandsfronten også støtter denne saken, sa ayatolla Ali Khameneis rådgiver Rahim Safavi på et møte i Teheran som angivelig ble holdt til støtte for palestinske barn.

Fra Iraks regjering heter det at de palestinske militæroperasjonene er et naturlig resultat av flere tiår med «systematisk undertrykkelse» fra israelske okkupasjonsmyndigheter.

Raketter ble avfyrt fra Gaza og over mot Israel lørdag morgen. Statsledere over hele verden har uttrykt avsky for volden mot sivile ofre og maner partene til å finne en løsning på konflikten. Foto: Fatima Shbair/AP/NTB
Raketter ble avfyrt fra Gaza og over mot Israel lørdag morgen. Statsledere over hele verden har uttrykt avsky for volden mot sivile ofre og maner partene til å finne en løsning på konflikten. Foto: Fatima Shbair/AP/NTB Vis mer

Nøkterne reaksjoner

Nabolandet Egypt, som tidligere har ligget i krig med Israel, skriver nøkternt at landet advarer mot konsekvensene av en eskalering av spenningen mellom Israel og palestinerne.

Landet ber partene om å «utvise maksimal selbeherskelse og unngå å utsette sivile for ytterligere fare».

Også Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan nøyde seg med en rund formulering da han kommenterte krigen.

– Vi må mane partene til å forsiktighet. De må avstå fra aggressive handlinger, sa Erdogan.

Russlands viseutenriksminister Mikhail Bogdanov sa tidlig til nyhetsbyrået Interfax at landet var i kontakt med partene i konflikten.

– Vi oppfordrer de palestinske og israelske sidene til umiddelbart å inngå våpenhvile, gi avkall på vold, tre tilbake, og med hjelp fra det internasjonale samfunnet, etablere en forhandlingsprosess som tar sikte på å etablere en omfattende, varig og etterlengtet fred, sa talsperson Maria Zakharova i russisk UD.

India støtter Israel

Indias statsminister Narendra Modi sa lørdag at landet hans står «i solidaritet med Israel».

– Dypt sjokkert over nyhetene om terrorangrep i Israel. Vi står i solidaritet med Israel i denne vanskelige timen., skrev Modi på X.

Også USA uttrykker full støtte til regjeringen og folket i Israel.

– USA fordømmer utvetydig de uprovoserte angrepene fra Hamas-terrorister mot sivile israelere. Det er aldri noe som kan rettferdiggjøre terrorisme, sier talsperson Adrienne Watson i Det hvite hus' nasjonale sikkerhetsråd.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer