Sterk økning i antall konkurser

Antall konkurser steg med 22,1 prosent i april, sammenlignet med samme måned i fjor. Bare i Oslo steg antall konkurser med nesten 75 prosent.

Stor økning i konkurser i Oslo i april. (Foto:Stian Lysberg Solum)
Stor økning i konkurser i Oslo i april. (Foto:Stian Lysberg Solum) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er konkursstatistikken til Bisnode Dun Bradstreet som viser økningen. Dette er første måned med økning etter at koronaen traff næringslivet, viser tallene fra data- og analyseselskapet.

– Konkursene har lenge vært på et kunstig lavt nivå, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

Han mener støtteordningene har fungert bra, men at mulighetene for stadige utsettelser av skatte- og avgiftsinnbetalinger egentlig bare skyver konkursene fremover i tid.

– Med konkursøkning i april, og mange bedrifter som så skal betale to- og tredoble skatte- og avgiftsregninger samt feriepenger om ikke lenge, vil nok konkurstallene ganske sikkert øke videre, sier Ruud.

Stor økning i bygg og anlegg

Bygg- og anleggsbransjen, som normalt står for rundt en av fire konkurser, har hatt færre konkurser gjennom koronakrisen – fram til nå. I april var økningen på 61 prosent.

Bedre tall er det derimot for hotell- og restaurantbedriftene, som tross nedstenginger og skjenkeforbud i stor grad klart seg bra. I april var det en nedgang på 39,6 prosent i konkurser og tvangsavviklinger.

Også innen detaljhandel har det vært nedgang, 18,8 prosent i april.

Oslo og Viken drar konkurstallene opp

Alle fylker har nedgang i konkurstallene, med unntak av storfylkene Viken og Oslo.

Viken har hatt en oppgang i konkurser og tvangsavviklinger med 28,2 prosent i april, mens Oslo har en økning på hele 74,1 prosent.

Størst nedgang har Troms og Finnmark med 71,4 prosent.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer