Kina:

Stenger ned by med 17 millioner mennesker etter 66 smittetilfeller

Millioner av kinesere befinner seg i områder som er nedstengt på grunn av nye utbrudd av coronasmitte. Smittetallet er det høyeste på over to år.

Innbyggere står i kø for å bli coronatestet i Changchun nordøst i Kina. Foto: Chinatopix via AP / NTB
Innbyggere står i kø for å bli coronatestet i Changchun nordøst i Kina. Foto: Chinatopix via AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Kina registrerte søndag 3.393 nye tilfeller med coronasmitte, det høyeste døgntallet siden februar 2020.

Søndag meldte kinesiske myndigheter at de stenger ned byen Shenzhen, like ved Hongkong, etter at det ble registrert 66 smittetilfeller i byen. Tiltakene rammer 17 millioner mennesker.

Nedstengingen er en utvidelse av tiltak som tidligere bare gjaldt sentrum av byen. Også Hongkong har vært rammet av et koronautbrudd den siste tiden, og utbruddet i Shenzhen blir knyttet til dette.

– Dersom forebyggingen og kontrollen ikke styrkes på en avgjørende måte til rett tid, kan det lett utvikle seg til et storskala smitteutbrudd, sa Lin Hancheng fra helsemyndighetene i Shenzhen søndag.

Skoler stengt i Shanghai

Kina er for tiden rammet av en stigende bølge med coronasmitte utløst av omikronvarianten. I Shanghai er skoler blitt stengt, og det er restriksjoner på reiser til og fra byen. Nordøst i landet har en rekke byer stengt ned slik at alle innbyggerne må holde seg hjemme.

Innbyggere i Changchun nordøst i Kina sto lørdag i kø for å bli testet for coronavirus. Myndighetene beordret dagen før nedstenging av byen og testing av alle de 9 millioner innbyggerne. Foto: Chinatopix via AP / NTB
Innbyggere i Changchun nordøst i Kina sto lørdag i kø for å bli testet for coronavirus. Myndighetene beordret dagen før nedstenging av byen og testing av alle de 9 millioner innbyggerne. Foto: Chinatopix via AP / NTB Vis mer

I over 18 provinser kjemper myndighetene for å slå ned coronautbrudd som skyldes både delta- og omikronvarianten. Blant byene som er rammet av nedstenging nordøst i landet de siste dagene, er Jilin, Yanji og Changchun. Seks mindre byer i regionen har vært nedstengt siden 1. mars.

Massetesting

Nedstengingene innebærer også at millioner av mennesker skal testes.

Kina har en nullsmitte-strategi, som nå er under hardt press. Statskontrollerte medier meldte lørdag at ordføreren i Jilin og lederen for helsekomiteen i Changchun har fått sparken.

Ifølge en tjenestemann i Jilin, Zhang Yan, greier ikke myndighetene å slå ned smitten effektivt.

NON STOP: En pandabjørn angrep en mann i en dyrepark i Kina. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

– Akuttresponsen i enkelte områder er ikke robust nok, sa han på en pressekonferanse søndag.

– Det er manglende forståelse for omikronvariantenes egenskaper, og dømmekraften har vært upresis, sier han.

Innbyggerne i Jilin har vært gjennom seks runder med massetesting, likevel har byen registrert over 2.200 smittetilfeller siden lørdag.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer