Stempler Trump som narsissist i ny dokumentar

En rekke psykologer deltar i en ny dokumentar om Donald Trump, der den amerikanske presidenten blir tildelt diagnosen «ondartet narsissist».

President Donald Trump under en pressekonferanse i Det hvite hus mandag. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
President Donald Trump under en pressekonferanse i Det hvite hus mandag. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Filmen, som tirsdag har premiere på flere nettsteder, har fått tittelen «Unfit: The Psychology of Donald Trump» (Uegnet: Donald Trumps psykologi). Der intervjues flere psykologer som mener de har en plikt til å advare om presidentens psykiske helse ettersom de mener han har den mest destruktive personlighetstypen av alle.

Produsentene hevder at filmen ikke er politisk motivert.

Ifølge psykolog John Gartner har Trump fire klare symptomer på denne typen narsissistisk personlighetsforstyrrelse, deriblant paranoia, narsissisme, antisosial personlighetsforstyrrelse og sadisme.

– Denne type leder dukker opp gjennom historien, og de er alltid uvanlig nedbrytende, sier Gartner, som peker på at den samme merkelappen er gitt til personer som Hitler, Stalin og Mussolini.

– Det som er så merkelig, er at vi ikke er vant til å se denne type ledere i USA, legger han til.

Filmens sentrale premiss – å sette en profesjonell diagnose på en offentlig skikkelse på avstand – er imidlertid langt fra ukontroversielt. Lignende forsøk er tidligere blitt stemplet som uetiske av fagmiljøet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer