Statsbudsjettet: - Kan gi store, negative konsekvenser

2022 har vært fullt av kriser. Det har brakt et nytt alvor inn i budsjettarbeidet, sier Aps finanspolitiske talsmann Eigil Knutsen.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Eigil Knutsen har ledet arbeidet med å lande en budsjettavtale med SV. Foto: Terje Pedersen / NTB
Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann Eigil Knutsen har ledet arbeidet med å lande en budsjettavtale med SV. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

– 2002 har utfordret en rekke tryggheter vi har tatt for gitt. Dette har naturligvis rammet inn arbeidet med statsbudsjettet, sa Knutsen da han innledet den årlige finansdebatten i Stortinget torsdag.

Knutsen har ledet arbeidet med å lande en budsjettavtale mellom regjeringspartiene Ap og Sp og SV, som torsdag formelt skal vedtas av de folkevalgte.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) får dermed regjeringens første egne statsbudsjett i bursdagsgave på sin egen 44-årsdag.

Stort alvor

Arbeidet har vært preget av stort alvor, ifølge Knutsen, som viser til Ukraina-krigen, energikrisen og økte priser og renter.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) feirer sin 44-årsdag med å legge fram regjeringens første egne statsbudsjett. Foto: Terje Pedersen / NTB
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) feirer sin 44-årsdag med å legge fram regjeringens første egne statsbudsjett. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

– Trår vi feil, kan vondt bli verre. Å ikke vise ansvarlighet kan gi store, negative konsekvenser på sikt og gjøre hverdagen tøffere for svært mange, framholdt han.

– Det vi har lært av tidligere tøffe tider, er at de som sliter mest fra før, rammes hardest. Sosial rettferdighet er det som ligger Arbeiderpartiets hjerte nærmest. I dag fatter vi vedtak som betyr at noen må bidra mer. Det er riktig og rettferdig, sier Knutsen.

– Men vi løser ikke alle utfordringer, erkjente han i salen.

Mer i lommeboka

Høyre er som kjent svært kritisk til regjeringens forslag til grunnrente for havbruksnæringen og den foreslåtte midlertidige økningen av arbeidsgiveravgift for inntekter over 750.000 kroner.

– Den vil ramme bedrifter over hele landet, framholdt Høyres Helge Orten i Stortinget.

Høyre vil også prioritere en pakke for å gi folk mer i lommeboka.

– Det vil gjøre det litt lettere for folk å betale regningene, sier Orten.

– Blir billigere å forurense

Venstre er på sin side svært kritisk til at miljøavgiftene blir kuttet.

– Utrolig nok blir de kuttet enda mer i budsjettforliket med SV. Å gjøre det billigere å forurense er ikke spesielt framtidsrettet, sier Venstres finanspolitiske talsperson, Sveinung Rotevatn.

Samtidig er rammen som regjeringen og SV har satt av til miljø i statsbudsjettet, nesten 1,2 milliarder kroner større enn det Venstre har gjort i sitt alternative budsjett.

Det forklarer Venstre med at de kutter 1 milliard i CO2-kompensasjonsordningen, som de mener ikke er noe miljøtiltak.

– Totalt sett bruker vi langt mer enn regjeringen på miljøtiltak, både klassiske under miljørammen og på andre områder som miljøvennlig samferdsel, støtte til klimateknologi og et grønt skatteskifte, opplyser Venstres sekretariat til NTB.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer