Statnett advarer: Norsk kraftoverskudd borte om fem år

Om fem år kan det meste av det norske kraftoverskuddet være borte. Etterspørselen etter kraft øker raskere enn produksjonen.

Etterspørselen etter kraft i Norge øker raskere enn produksjonen. Her ser vi Nore 1, et kraftverk som utnytter fallet mellom Tunhovdfjorden og Uvdalselva, i Nore og Uvdal kommune i Buskerud. Kraftverket er heleid av Statkraft. Foto: Lise Åserud / NTB
Etterspørselen etter kraft i Norge øker raskere enn produksjonen. Her ser vi Nore 1, et kraftverk som utnytter fallet mellom Tunhovdfjorden og Uvdalselva, i Nore og Uvdal kommune i Buskerud. Kraftverket er heleid av Statkraft. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Om vi fortsetter dagens forbruk, og om alle planene om å etablere nye virksomheter som trenger mye kraft realiseres, vil kraftoverskuddet vi har i Norge gradvis bli borte, melder NRK.

Ved utgangen av 2026 vil dagens kraftoverskudd på 15 Twh bli redusert til 3 TWh. Siden forbruket øker mest i sør, vil Sør-Norge ha kraftunderskudd allerede i 2026. Det skriver Statnett i en analyse som kom i desember.

– Havvind får vi ikke produsert før på begynnelsen av 2030 tallet. Vindkraft på land er politisk død på mange måter, og renovering av eksisterende vannkraftverk og produksjon av ny vannkraft kommer også til å skape konflikt, sier Tore Strandskog direktør for næringspolitikk i NHO-organisasjonen Nelfo.

Konserndirektør Gunnar Løvås i Statnett sier det nesten ikke er planer om ny kraftproduksjon de neste fem årene. Dette vil også påvirke strømprisene.

– Mer effektiv bruk av energi er viktig, men dessverre er skalaen for liten til at det alene kan stille opp med de energimengdene vi ser at det vil være behov for, sier Løvås.

Statssekretær Amund Vik (Ap) i Olje- og energidepartementet sier at etterspørselen etter kraft øker raskere enn produksjonen.

– Vi har behov for mer kraft fra vindkraft på land og til havs, vannkraft og energieffektivisering, sier Vik.

(©NTB)

STRØMJAKT: Overvåkningskameraet på hytta til Per Morten Bergh på Gausta i Telemark fanget opp flere personer tilsynelatende på leting etter strøm. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer