Staten dømt for menneskerettsbrudd etter at asylsøker ble kroppsvisitert og låst inne

En kvinnelig asylsøker saksøkte staten etter å ha blitt kroppsvisitert og rutinemessig innlåst på Politiets utlendingsinternat på Trandum. Nå er staten dømt for brudd på menneskerettighetene.

En etiopisk asylsøker som var internert på Trandum (bildet) i 2019, har vunnet frem i et søksmål mot staten. De er dømt for brudd på menneskerett i forbindelse med ransaking og innlåsing. Illustrasjonsfoto: Trond Reidar Teigen / NTB
En etiopisk asylsøker som var internert på Trandum (bildet) i 2019, har vunnet frem i et søksmål mot staten. De er dømt for brudd på menneskerett i forbindelse med ransaking og innlåsing. Illustrasjonsfoto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forholdene skjedde da kvinnen var internert på Trandum fra august til desember 2019.

Kvinnen ble rutinemessig kroppsvisitert 23 ganger etter ukontrollerte besøk. I den over 50 sider lange dommen fra Borgarting lagmannsrett fastslås det at dette både var brudd på norsk lov og internasjonale menneskerettigheter.

Hun ble i samme periode også rutinemessig låst inne på sitt eget rom inntil 15 timer per døgn. Omfanget av den innlåsingen krenket kvinnens rettigheter, heter det i dommen, som er enstemmig.

Da saken var oppe i tingretten, ble staten frikjent. Kvinnen ble dømt til å betale staten sakskostnadene på 208.000 kroner. Kvinnen anket imidlertid dommen, og saken gikk i lagmannsretten i september i år.

Staten ved Justisdepartementet er dømt til å betale 40.000 kroner i erstatning til kvinnen, som i desember 2019 ble uttransportert fra Norge til Etiopia. De er også dømt til betale sakskostnadene til kvinnen, som er på hele 1,45 millioner kroner.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer