Flere får nye organer

Stadig flere får nye organer

Hittil i år har 74 personer fått en ny nyre, det høyeste antallet på sju år, viser nye tall fra Oslo universitetssykehus. Samtidig står flere på venteliste.

Stadig flere får nye organer. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Stadig flere får nye organer. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I alt har 121 personer fått transplantert inn 130 nye organer i løpet av årets tre første måneder. Tilsvarende tall for samme kvartal i 2018 var 101 organer til 91 pasienter.

Nyretransplantasjoner utgjør den desidert største gruppen. I tillegg har det vært gjennomført 26 levertransplantasjoner, ni hjertetransplantasjoner og åtte lungetransplantasjoner så langt i år. Også disse kategoriene er noe høyere enn i fjor.

Samtidig øker også tallet på dem som står på venteliste. I alt venter nå 370 personer på å få en ny nyre, sammenlignet med 341 i fjor.

– Dette er fordi behovet er større, og vi kan tilby denne behandlingen til flere. For andre organer er ventelistene nå noe kortere enn for ett år siden, opplyser kommunikasjonsrådgiver Hedda Holth ved Oslo universitetssykehus.

Fjorårets kampanje for å øke antall donorer ser også ut til å ha båret frukter. Per 31. mars var det meldt 85 mulige donorer, mot 64 mulige for ett år siden. I tillegg er 84 prosent av pårørende som blir spurt om organdonasjon, positive, viser de nye tallene.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer