Sprengning av hydrogrenbombe i Nord-Korea: Dette vet vi

Sørkoreansk etterretning sier at det som ble prøvesprengt i Nord-Korea onsdag, muligens ikke er en hydrogenbombe.

Sprengning av hydrogrenbombe i Nord-Korea: Dette vet vi
(upublisert) Opprettet 1. Kunngjorde prøvesprengning


  FOTO: Google maps

  Nord-Korea kunngjorde natt til onsdag at de hadde gjennomført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

  I tretiden på natten kom det melding om at det var registrert et jordskjelv i nærheten av en testbase for atomvåpen i Nord-Korea. Jordskjelvet ble målt til 5,1 onsdag morgen, og  førte til spekulasjoner om at Nord-Korea hadde utført en atomprøvesprengning.


 2. Annonsert på fjernsyn


  FOTO: NTB Scanpix

  Klokken 04.30 norsk tid annonserte statlig fjernsyn i Nord-Korea at landet hadde gjennomført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

  I VGTVs video kan du se hvordan nordkoreansk TV fortalte om hydrogenbomben.
 3. Langt kraftigere enn atombomber


  Hydrogenbomben er det mest ødeleggende våpen mennesket noensinne har skapt, skriver VG.

  En hydrogenbombe er langt kraftigere enn atombomber, som Nord-Korea prøvesprengte i 2006, 2009 og 2013. Teknikken som brukes i hydrogenbomber er en helt annen og regnes som betydelig mer avansert.

  Bomben kan ha flere tusen ganger større sprengkraft enn den opprinnelige atombomben vi kjenner fra bombingen av Hiroshima og Nagasaki under 2. verdenskrig.

  Her kan du lese mer om forskjellene på en atombombe og en hydrogenbombe.


 4. FN varsler innstramming av straffetiltak


  FNs sikkerhetsråd holdt hastemøte etter sprengningen.

  På møtet varslet de en resolusjon som vil innebære en innstramming av straffetiltakene Nord-Korea allerede er blitt påført siden 2006, etter at landet startet med atomprøvesprengninger og rakettoppskyting, skriver NRK.


 5. Uklarhet om hvorvidt det var en hydrogenbombe


  Sørkoreansk etterretning sier at det som ble prøvesprengt i Nord-Korea onsdag, muligens ikke er en hydrogenbombe, ifølge nyhetsbyrået Yonhap, skriver Nettavisen.

  Det seismologiske observatoriet NORSAR anslår at kraften i prøvesprengningen tilsvarte omkring 10 kilotonn TNT, skriver VG. Det kan sammenlignes med atombombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i 1945.

  Ifølge observatoriet tyder målingene deres på at det var en kjernefysisk sprengning, men de vet foreløpig ikke om det var en hydrogenbombe. Eventuelle observasjoner av radioaktiv lekkasje til atmosfæren kan bidra til å avklare om det faktisk var en hydrogenbombe. Men dette kan ta opptil 60 dager, skriver avisen.
 6. USA: Ikke en hydrogenbombe


  Ifølge Det hvite hus viser de foreløpige analysene at det ikke var en hydrogenbombe som ble sprengt i Nord-Korea, skriver Aftenposten.


 7. Fordømmer prøvesprengningen


  USA, Storbritannia, Japan og Sør-Korea fordømmer Nord-Koreas prøvesprengning av en hydrogenbombe onsdag på det sterkeste.

  Det gjør også Norge. Utenriksminister Børge Brende uttaler til VG at det er en global trussel.

  – Hvis det er sånn at Nord-Korea har utviklet teknologi for en hydrogenbombe, så er det en trussel mot hele verden. Hydrogenbombe er en kraftigere bombe enn uranbomber, med en større slagkraft. Dette bekrefter viktigheten av at det internasjonale samfunnet står sammen for å hindre at Nord-Korea får teknologi som gjør at de kan utvikle raketter for utskytning av hydrogenbomber, sier han til VG.

  Også Kina, som er allierte med Nord-Korea, har uttalt at de er sterkt imot prøvesprengningene, skriver NRK.


 8. - Har ledd av Nord-Korea i hele dag


  Samtidig som statsledere verden over viser stor bekymring etter at nyheten ble kjent, er det få i Sør-Korea som tror noe på at nabolandet har prøvesprengt en hydrogenbombe.

  - Det er ingen andre enn nordkoreansk TV som har bekreftet at det faktisk var en hydrogenbombe. Det virker høyst usannsynlig at Nord-Korea, med deres begrensede teknologi, skal ha klart å lage en hydrogenbombe, sier frilansjournalist Peter Ward i avisa NK News til Dagbladet.

  Han forteller at de har ledd av Nord-Korea i hele dag.


 9. - Vil beskytte seg mot USA


  I en uttalelse etter prøvesprengningen onsdag sier nordkoreanske myndigheter at de kommer til å fortsette med atomprogrammet for å kunne «beskytte seg mot den fiendtlige politikken til USA», skriver NRK.


 10. Hintet om å ha utviklet hydrogenbombe i desember


  I desember hintet Nord-Koreas leder Kim Jong-un om at de hadde utviklet en hydrogenbombe, skriver Dagbladet.

  Sørkoreansk etterretning sa da at de ikke trodde Nord-Korea hadde en hydrogenbombe i sitt arsenal, noe også vestlige eksperter stilte seg tvilende til.
Legg til sol_no på SnapChat
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer