Polen:

Spionprogramvare funnet i telefonene til regimekritikere

Spionprogramvaren Pegasus, som er utviklet av israelske NSO Group, er funnet i mobiltelefonene til to regimekritikere i Polen.

Et spionprogram utviklet av israelske NSO Group er funnet i telefonene til to regimekritikere i Polen, en advokat og en statsadvokat. Foto: AP / NTB
Et spionprogram utviklet av israelske NSO Group er funnet i telefonene til to regimekritikere i Polen, en advokat og en statsadvokat. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Programvaren er funnet i telefonen til advokaten Roman Giertych som før valget i 2019 representerte to av Polens fremste opposisjonspolitikere, tidligere statsminister Donald Tusk og tidligere utenriksminister Radek Sikorski.

Pegasus-programvare er også funnet i telefonen til den polske statsadvokaten Ewa Wrzosek, som har ledet an i kritikken av den polske regjeringens angrep mot rettsvesenets uavhengighet i landet.

Vil ikke svare

En talsmann for den polske sikkerhetstjenesten, Stanislaw Zaryn, vil ikke svare på spørsmål om hvorvidt polske myndigheter er å finne på kundelista til NSO Group.

– Påstander om at polske tjenester benytter operative metoder i politisk øyemed, er uberettiget, ifølge Zaryn.

Få timer før Zaryn svarte skriftlig på spørsmål fra AP om saken, ba påtalemyndigheten i landet om arrestordre på Giertych, angivelig i forbindelse med en etterforskning av økonomisk kriminalitet. Advokaten kaller anklagene for absurde.

Kjøpte programvare

Den uavhengige polske kringkasteren TVN avdekket i 2019 at polsk økokrim hadde kjøpt spionprogramvare til bruk i telefoner for 8 millioner dollar, men det er ikke kjent fra hvem.

Pegasus-programvaren er tidligere funnet på telefonene på politiske ledere, regimekritikere, menneskerettsaktivister, advokater, journalister og andre verden over.

USA har satt NSO Group på sin svarteliste, og selskapet er også saksøkt av IT-giganten Apple.

NSO Group nekter for å ha gjort noe galt og hevder programvaren kun er solgt til land for bruk i bekjempelse av terrorisme og kriminalitet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer