Spionmistenkte brødre risikerer livstidsdom i Sverige

De to iranskfødte brødrene Peyman og Payam Kia møter i retten fredag, anklaget for å i årevis ha spionert for den russiske etterretningstjenesten GRU.

Den ene broren hadde i flere år høyt betrodde stillinger i det svenske sikkerhetspolitiet Säpo. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock
Den ene broren hadde i flere år høyt betrodde stillinger i det svenske sikkerhetspolitiet Säpo. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock Vis mer
Publisert

Nesten hele rettssaken i Stockholm tingsrätt vil gå bak lukkede dører.

Kun 30 minutter av aktors åpningsinnlegg skal etter planen være offentlig, av hensyn til de sensitive opplysningene i saken. I svenske medier blir saken omtalt som den mest alvorlige spionasjesaken i Sverige i moderne tid.

Betrodd mann

42 år gamle Peyman Kia hadde i flere år høyt betrodde stillinger i det svenske sikkerhetspolitiet Säpo og Sveriges militære etterretningstjeneste Must.

I Säpo jobbet han ifølge seg selv med kontraspionasje, noe som innebar at han deltok i jakten på utenlandske spioner i Sverige, blant dem russiske.

I Must var han ifølge Dagens Nyheter tilknyttet den aller hemmeligste avdelingen, Kontoret för särskild inhämtning (KSI), som blant annet håndterer svenske agenter i utlandet. Ansatte i denne avdelingen kan også operere under falsk identitet.

I slutten av september i fjor ble han etter lengre tids etterforskning pågrepet og har sittet i varetekt og lange avhør siden.

Ødela harddisk

To uker etter pågripelsen ble også den 35 år gamle broren pågrepet.

Ifølge tiltalen fikk Payam Kia nærmest panikk da broren ble pågrepet og ødela og kastet harddisken på en PC. Den ble senere funnet i en søppelkasse i Uppsala-området.

Tiltalen lyder på grov spionasje og utlevering av hemmeligstemplet materiale av stor viktighet for svensk sikkerhet. Ifølge den har de to brødrene hatt kontakt med russisk etterretning helt siden 2011.

Begge nekter straffskyld. Om de blir dømt for grov spionasje, kan de i ytterste konsekvens få livstid i fengsel.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer