Spionasje, dobbeltspill og en bruktbilselger som «agent»: Dette er Treholt-saken

Vanskelig å henge med? Vi gir deg en oppsummering.13. februar publiserte VG en artikkel som satte den tidligere mye omtalte Treholt-saken i fokus igjen. Her kom det frem at tidligere journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen skal ha latt en bruktbilselger late som om han var en agent i Forsvarets etterretningstjeneste, og lure Arne Treholt og advokaten hans Harald Stabell til å tro at han hadde viktige opplysninger i Treholt-saken.

Malthe-Sørenssen selv avviser derimot at han skal ha gjort dette.

Treholt-saken har pågått i over 30 år. Vanskelig å henge med?

SOL gir deg en oppsummering:


 1. Arne Treholt siktet for spionasje


  Treholt fotografert på vei ut av en drosje på Fornebu den dagen han ble pågrepet. FOTO: PST / SCANPIX / HANDOUT

  20. januar 1984 ble Arne Treholt pågrepet av politiet ved Oslo lufthavn Fornebu og siktet for spionasje. På denne tiden var Treholt byråsjef i presse- og kulturavdelingen og fungerende pressetalsmann i Utenriksdepartementet.


 2. Nektet for å ha vært spion


  I det første politiavhøret innrømmet Treholt at han hadde gitt sovjetiske representanter graderte dokumenter i bytte mot penger. Han fortalte at grunnen var at han hadde havnet i en slags orgie på en privat fest, og at det ble tatt bilder som russerne presset ham med, skriver VG.

  Senere trakk han derimot tilståelsen og han har hele tiden nektet for at han har vært spion for russerne, og for å ha gitt dem høyt gradert informasjon.


 3. Treholt dømt for spionasje


  Bildet er tatt før rettssaken starter. FOTO: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

  I 1985 ble han dømt til 20 års ubetinget fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Treholt anket dommen til Høyesterett, men han trakk senere anken, skriver NRK.


 4. Treholt ble benådet i 1992


  Han ble benådet og løslatt i 1992 av helsemessige årsaker.


 5. Omdiskutert pengebevis


  Blant bevisene som førte til at Treholt ble dømt, var møter med KGB-agenter, kontakt med irakisk etterretning, dokumentoverleveringer og penger.

  Det såkalte pengebeviset var omdiskutert. Treholt innrømmet at han hadde flere tusen amerikanske dollar liggende, men han nektet for at han hadde fått pengene av KGB-kontakten sin Gennadij Titov som betaling for informasjon, men kun som  dekning av reiseutgifter, skriver NRK.

  Pengene skal ha blitt funnet av Politiets overvåkingstjeneste under to ransakinger i Treholts leilighet i 1983. Ifølge Politiets overvåkingstjeneste ble pengene også fotografert.


 6. Ga ut bok med påstand om forfalsket bevis mot Treholt


  Geir Selvik Malthe-Sørenssen gir ut boken "Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken". FOTO: Terje Bendiksby / Scanpix

  I 2010 ga journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen ut boken «Forfalskningen - politiets løgn i Treholt-saken». Her skrev han at pengebeviset er forfalsket og at bildene av Treholts koffert, som viste et større pengebeløp i kofferten, var arrangert etter arrestasjonen, skriver NRK.

  I boken fremkommer det alvorlige påstander mot navngitte politifolk som beskyldes for å ha fabrikkert bevis og avgitt falske forklaringer. Kilden til Malthe-Sørenssen var en anonym pensjonert tjenestemann i Politiets overvåkningstjeneste. Offentligheten har ikke fått vite hvem dette var.


 7. Mente boken var god nok dokumentasjon for å få gjenopptatt saken


  Treholt og hans advokat mente Politiets sikkerhetstjeneste (PST) kunne bli stilt til ansvar for falskneri på bakgrunn av boken.

  En tid jobbet Malthe-Sørenssen sammen med advokat Harald Stabell og Arne Treholt med et felles mål om å få gjenopptatt Treholt-saken. Stabell mente boken var dokumentasjon god nok for å fremme begjæring om gjenåpning.

  Malte-Sørensen har vært innvolvert i saken lenge, blant annet på oppdrag fra Treholt og Stabell, skriver NRK.


 8. Avviste gjenåpning


  Treholt har satt frem begjæring om gjenopptakelse av straffesaken fire ganger, men er blitt avvist hver gang, sist av Gjenopptakelseskommisjonen 9. juni 2011.

  Den 9. juni 2011 konkluderte kommisjonen enstemig med at det ikke var grunn til å gjenåpne saken, skriver Vårt Land.


 9. VG: - Malthe-Sørenssen lurte Treholt og advokat Stabell


  Advokat Harald Stabell (bildet) og Arne Treholt ble lurt av Malthe-Sørenssen. FOTO: Morten Uglum / Aftenposten / NTB Scanpix

  13. februar publiserer VG en artikkel om at tidligere journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen skal ha latt en svensk bruktbilselger late som om han var agent og lure Arne Treholt og advokat Harald Stabell med at han hadde viktige opplysninger i Treholt-saken.

  Malthe-Sørenssen skal ha fortalt at agenten i Forsvarets etterretningstjeneste hadde tilgang på viktige bevis. I lydopptak VG har fått tilgang til, og publisert, skal man ifølge avisen kunne høre hvordan Malthe-Sørenssen gir instruksjoner til bruktbilselgeren om hva han skal si til advokat Harald Stabell.


 10. Bruktbilselgeren innrømmer å ha spilt agenten


  Til VG innrømmer den svenske bruktbilselgeren, som er draps- og bedrageridømt, at han var delaktig i agentbløffen.

  Han uttaler til avisen at han gikk med på å late som om han var etterretningsagent fordi han skulle få tilbake et stort pengebeløp Malthe-Sørenssen skyldte ham, dersom han spilte rollen.


 11. Malthe-Sørenssen avviser det hele


  Slik svarer Malthe-Sørenssen i SMS til VG: «Dette er ikke korrekt. Opplysningene til avisen er basert på ulovlig innhentet avlyttingsmateriale, som mye tyder på kan være manipulert. Min advokat, Jonny Sveen, har allerede tatt forholdet om de ulovlige opptakene opp med politiet.»

  «Jeg har for øvrig ikke fakturert Treholt/Stabell for noe i forbindelse med denne saken», skriver han.


 12. Spesialenheten skal etterforske mulige lekkasjer fra politiet


  Spesialenheten for politisaker skal nå etterforske mulige lekkasjer av lydopptak fra politiet som kan knyttes til Treholt-saken og Geir Selvik Malthe-Sørenssen.

  - Vi har besluttet å etterforske saken som mulig brudd på taushetsplikten. Vi var allerede i gang med å vurdere dette, men før beslutningen ble tatt ble vi kontaktet av gamle Asker og Bærum politidistrikt om ønske av gjennomgang av saken, sier etterforskningsleder Liv Øyen hos Spesialenheten til Nettavisen.

  På generelt grunnlag sier hun også: - Hvis kommunikasjonskontroll og lydopptak fra en straffesak er kommet på avveie, er det selvfølgelig alvorlig.


 13. Medforfatter: - Grunn til å stille spørsmål ved den anonyme kilden


  Geir Selvik Malthe-Sørensens medforfatter Kjetil Bortelid Mæland sier i et intervju med NRK at han er like sjokkert som alle andre over informasjonen om at den tidligere kollegaen hans skal ha bløffet.

  Han sier det er grunn til å stille spørsmål ved hvorvidt denne den anonyme kilden i boken er reell. Han forteller til NRK at det var Malthe-Sørenssen som hadde kontakten med den angivelige kilden, og at han selv aldri har sett noe skriftlig eller lydbånd fra kilden.


 14. Treholt vil ikke gå ut med navnet på den anonyme kilden


  Forlegger Kjetil Kristoffersen opplyste onsdag til NRK at forlaget har valgt å ikke gå ut med navnet på den anonyme kilden i boka «Forfalskningen». Arne Treholt var enig i at identiteten ikke skulle bli kjent, skriver NRK.

  Grunnen er at kilden er avdød og ikke har mulighet til å forsvare seg.


 15. Etterforsker Malthe Sørenssen for bedrageri


  Mandag 15. februar meldte Aftenposten at Geir Selvik Malthe-Sørenssen er under etterforskning for bedragerier for over én million kroner.

  I november i fjor ble Malthe-Sørenssen anmeldt av en privatperson, ifølge politiet.

  I fjor sommer ble Malthe-Sørenssen også pågrepet og siktet for korrupsjon etter at han skal ha fremskaffet interne politidokumenter i en pågående sak. Bedrageri-etterforskningen har ikke noe å gjøre med de andre forholdene.


 16. Politiet vil ha Malthe-Sørenssen inn til avhør, men får ikke tak i ham


  Politiet ønsker å avhøre Malthe-Sørenssen i forbindelse med etterforskningen om millionbedrageriet. Han har status som mistenkt, men politiet får ikke tak i ham. Malthe-Sørenssen er i utlandet, og politiet vil ha ham til Norge for å gjennomføre avhør.

  - Får vi ikke tak i ham, må vi vurdere pågripelse, sier visepolitimester Terje Nybøe i Oslo politidistrikt til Dagbladet.Legg til sol_no på SnapChat