Spill mot sjakkroboten «Caruana»

Ta et parti for Carlsen!

Publisert
Sist oppdatert

I 1997 slo sjakkcomputeren Deep Blue daværende verdensmester Kasparov og sjakkcomputerenes æra begynte. I dag vil de mest avanserte sjakkcomputerne slå Magnus Carlsen i 100 av 100 partier forholdsvis enkelt. Forklaringen på dette er rett og slett matematikk.

Der verdensmesterens magefølelse og kalkulasjonsevne stopper, kan Stockfish og Sesse fortsatt regne ut garanterte fordeler og ulemper i timesvis. Dette gjøres ved å analysere trekk for trekk og forfølge alle mulige iterasjoner til partiet er over. Deretter rangerer den trekkene i prioritert rekkefølge.

VM for computere

I dag brukes sjakkcomputere aktivt av både Team Carlsen og Team Caruana i forberedelsene til, og under VM. Sjakkcomputere er nå en så stor del av sjakken at de har sitt eget verdensmesterskap. Der møter de hverandre og spiller sjakk svært få av oss forstår regnet ut ved hjelp av enormt kraftige datamaskiner.

Nå har ny teknologi som neural networks og machine learning meldt seg på, og sjakkcomputere som Leela og AlphaZero har blandet seg inn i kampen om å være den sterkeste sjakkcomputeren på planeten.

Carlsen om Caruana: - Computer

I forkant av Sjakk-VM ble Carlsen bedt om å beskrive Caruana med ett ord. Han svarte «Computer.» Etter 8 partier kan NRK melde at Caruana har gjort syv såkalte unøyaktigheter og én feil. Carlsen har gjort seks unøyaktigheter og fire feil.

Det viser seg altså at Caruana lever opp til Carlsens beskrivelse. Caruana er en formidabel utfordrer og spiller kanskje den mest presise sjakken på planeten akkurat nå. Derfor tenkte vi at Carlsen trenger all støtte han kan få.

For deg som liker å vinne

Derfor har vi programmert vår egen sjakkcomputer. Den er i motsetning til Stockfish og Sesse ikke laget til de aller beste. Den er laget til deg som ikke har spilt så mye, men som synes det er gøy å vinne. Den leter nemlig ikke etter partiets beste trekk. Den bruker samme teknikk for å finne det desidert dårligste.

Så ved siden av Stockfish, Sesse og andre computere som Siri og Alexa lanserer vi nå «Caruana».

Etter en rekke partier i remis kan du gå inn å slå «Caruana» her. Ta et parti for Carlsen. Vi i SOL tror på seier!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer