Sperrer av tomtene sine før påskefest

Skjærtorsdag er det duket for den årlige rånerfesten i Strömstad. Halden-politiet forbereder seg til å ta imot nachspielet, mens grunneiere har sperret av tomtene sine.

I årevis har norske rånere dratt over grensen til Strömstad på rånetreff skjærtorsdag. Arkivfoto: Annika Byrde / NTB
I årevis har norske rånere dratt over grensen til Strömstad på rånetreff skjærtorsdag. Arkivfoto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Jeg håper mannskapet mitt bare kan smile og stå og snakke med folk, men det er alltid noen som ikke takler inntaket sitt, sier nærpolitisjef Tore Løwengreen i Halden til NTB.

Hvert år inntar norske rånere Strömstad i Sverige på skjærtorsdag. Etter festen i Strømstad kjører rånerne over grensen i kortesjer, og de har ofte nachspiel i Halden.

Løwengreen sier de har trappet opp mannskapet, men at de håper folk oppfører seg.

Grunneiere i Halden har sperret av tomten

Torsdag er det meldt overskyet og grå himmel i Østfold, og det er også meldt gråvær i Strømstad. Siden rånerne er litt uheldig med været, tror ikke politisjefen at festen vil vare helt til neste morgen denne gangen.

– Det er sjeldent man slipper en kveld helt uten tildragelser, men siden det ikke er spådd ti grader og sol, så tror vi folk kommer til å reise hjem litt tidligere i år, sier Løwengreen.

Det er likevel mange lokale i Halden som forbereder seg på at rånerne inntar byen.

– Mange grunneiere i Halden har sperret av områdene sine, for å unngå hærverk og ødeleggelser på tomtene sine, sier Løwengreen.

Ønsker alle velkommen

Gjennom mange år har bilfrelste og festglade rånere, særlig fra Østfold, gjort seg bemerket i den svenske grensebyen.

I fjor opplyste politiet i Strömstad at 20 nordmenn ble innbrakt til arresten på grunn av fyll. Skjærtorsdag er ikke helligdag i Sverige, og mange nordmenn tar en tur over grensa for å handle, feste eller begge deler. Det medfører tradisjonelt litt kaos i Strömstad.

Svensk politi har ved noen tilfeller tidligere år sperret av deler av Strömstad for trafikk på skjærtorsdag for å hindre uro. I år har byen satt inn politiforsterkninger, men hele byen er åpen og alle er velkommen, sier Strömstad-ordfører Kent Hansson til NTB.

– Vi har valgt å holde hele sentrum åpen og har ikke sperret av noen områder. Vi ønsker alle velkommen, sier Hansson, som håper alt går fint og rolig for seg.

– Det er jo bare én gang i året det er skikkelig fest, og det må vel være lov, sier Hansson.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer