Vis mer

Spektakulære bilder av månen Charon

De siste bildene fra romsonden New Horizons avslører månens turbulente og voldsomme fortid.

(upublisert) Opprettet


NASA har publisert bilder av Plutos største måne, Charon, sendt av romsonden New Horizons, og bildene er de mest detaljrike noensinne. De ble tatt 14. juli og sendt tilbake til jorden 21. september.

Bildene gir forskerne et helt nytt syn på Charon. De har lenge trodd at Charon, som ble oppdaget så sent som i 1978, for det meste var dekket av store kratre. Bildene viser i stedet at månen er dekket med fjell og daler, men også sletter, melder Aftenposten.

(Saken fortsetter etter bildet)

(FOTO: NASA/JHUAPL/SwRI)

Fire ganger så stor som Grand Canyon


Dalen som romsonden har tatt bilde av er en V-dal som strekker seg hele 1600 kilometer. Den er altså fire ganger så lang som verdens lengste dal, Grand Canyon, og over dobbel så dyp flere steder.

Dette er et av funnene som gjør at forskere nå spekulerer i om det under overflaten er en frossen sjø (en såkalt isvulkan), og at det er denne som er skyld i formasjonen av krater og dalen på overflaten.

NASA har brukt bildene til å lage en "flyover"-video av månen:

Kilder: Aftenposten, NASA, Tech Times, Wikipedia

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.