Coronakrisen

Sparket varsler-kaptein er selv smittet

Kapteinen på et amerikansk hangarskip, som fikk sparken etter å ha varslet om koronautbrudd om bord, har selv testet positivt for viruset.

Kaptein Brett Crozier, som slo alarm om koronautbruddet om bord på det amerikanske hangarskipet USS Theodore Roosevelt i Stillehavet, fikk sparken av Trump-administrasjonen. Nå har han selv testet positivt for koronavirus. Foto: AP / NTB scanpix
Kaptein Brett Crozier, som slo alarm om koronautbruddet om bord på det amerikanske hangarskipet USS Theodore Roosevelt i Stillehavet, fikk sparken av Trump-administrasjonen. Nå har han selv testet positivt for koronavirus. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Kaptein Brett Crozier på det amerikanske hangarskipet USS Theodore Roosevelt skrev i forrige uke notat til den amerikanske marineledelsen og ba om å få sette 90 prosent av mannskapet på nærmere 5.000 i land på stillehavsøya Guam.

Flere titall hadde da fått påvist smitte om bord, og viruset spredte seg raskt.

Torsdag kom svaret fra USAs fungerende marineminister Thomas Modly, som anklaget Crozier for å ha utvist ekstremt dårlig dømmekraft og ga ham sparken som skipssjef.

Ble hyllet

Ifølge Modly sendte Crozier notatet til for mange, noe som resulterte i at det ble lekket til en amerikansk avis. Dette virket ifølge marineministeren «destabiliserende» og reiste tvil om marinens kampevne.

I helgen ble kapteinen hyllet av mannskapet da han forlot hangarskipet, og ifølge The New York Times har han nå selv testet positivt for koronaviruset og sitter i karantene.

Ifølge flere amerikanske medier var det Donald Trump som krevde Crozier sparket, og under en pressekonferanse lørdag hevdet presidenten at kapteinens beslutning om å slå alarm var «forferdelig».

Forsvarssjef Mark Esper forsvarte også beslutningen og sa at Modly hadde hans støtte.

Dårlig dømmekraft

Ledende demokrater har kritisert sparkingen av Crozier, blant dem tidligere visepresident Joe Biden.

– Det er Trump-administrasjonen som utviser dårlig dømmekraft her, ikke en modig offiser som forsøkte å beskytte mannskapet sitt, tvitrer Biden.

Over 100 har hittil fått påvist koronasmitte om bord på USS Theodore Roosevelt.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer