Sparket ut av anbuds-konkurransen

Franske Thales, som sliter med å levere norske pass, tapte anbudskonkurransen. Men etter at de kjøpte opp vinneren, fikk de likevel milliardkontrakten.

Thales ble vurdert som den dårligste kandidaten da Norge skulle få ny leverandør av pass og ID-kort. De sikret seg likevel kontrakten ved å kjøpe opp vinneren av anbudskonkurransen. Foto: Heiko Junge / NTB.
Thales ble vurdert som den dårligste kandidaten da Norge skulle få ny leverandør av pass og ID-kort. De sikret seg likevel kontrakten ved å kjøpe opp vinneren av anbudskonkurransen. Foto: Heiko Junge / NTB. Vis mer
Publisert

Thales ble vurdert som den dårligste kandidaten da Norge skulle få ny leverandør av pass og ID-kort, skriver Klassekampen.

Dokumenter avisen har fått fra Politidirektoratet (POD), viser at Thales kom dårligst ut av alle de seks deltakerne i anbudskonkurransen. POD mente selskapet var dårlig på kvalitet, og heller ikke konkurransedyktig på pris.

Vinteren 2016 gir Politidirektoratet Thales beskjed om at de ikke lenger er med i konkurransen. Etter tredje anbudsrunde ble det finske selskapet Gemalto Oy utpekt som vinner og tildelt kontrakten.

Men så, tidlig i 2019, vel to år etter at anbudskonkurransen var avsluttet, kjøper Thales vinnerselskapet Gemalto Oy. Dermed er nå norske pass levert av selskapet som skåret lavest og som ble definert ut av anbudsprosessen.

Vanessa Viala, pressesjef for Digital identitet og sikkerhet i Thales, kommenterer saken slik;

– Thales kjøpte opp Gemalto Oy i 2019 med alle sine ressurser, ferdigheter og kompetanser. Dette betyr at det norske pass- og ID-kortprosjektet i dag tas tak i av den samlede kompetansen kunden har valgt, skriver Viala i en epost til Klassekampen.

Norges kontrakt med Thales løper fram til 2026.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer