Økonomiprofessor:

Spår enorm prisoppgang på mat

Krigen mellom to korngiganter gir sjokkvekst i råvareprisene: – En må regne med enorm prisoppgang. Folk vil merke det, sier økonomiprofessor.

Kornprisene og energiprisene stiger som følge av krigen i Ukraina. Det vil både norske bønder og forbrukere få merke, mener økonomiprofessor. Foto: Vidar Ruud / NTB
Kornprisene og energiprisene stiger som følge av krigen i Ukraina. Det vil både norske bønder og forbrukere få merke, mener økonomiprofessor. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Russland og Ukraina står til sammen for nesten en tredel av verdens eksport av bygg og hvete, ifølge nyhetsbyrået AP. Nå må folk stålsette seg for økte priser på matvarer, sier Ola Grytten, professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole til Klassekampen.

Grytten tror ikke brød blir en mangelvare i Norge, men det kan det bli i andre land.

– En vil merke det i Norge ved at det blir mer kostbart. Jeg regner med en betydelig prisvekst. Vi ser det i markedet allerede nå, sier Grytten.

Han tror norske bønder kan få større inntekter, men også «kostnadssjokk» på en rekke utgifter, slik som diesel og strøm.

– Dette vil vise at norsk jordbruk er viktig, sier Grytten.

Administrerende direktør Bjørn Gjethammer i Norgesmøllene er bekymret over de rekordhøye kornprisene:

– Verdensmarkedet går til himmels. Det er langt over prisnivået de siste ti-femten årene. Jeg har aldri sett så høye priser før, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer