Spanias statsminister forbyr folk å forlate hjemmet – unntak for jobb og mathandel

Spania erklærer krisetilstand og følger Italias eksempel med å stenge ned nesten hele landet i kampen mot koronaviruset, som nå har krevd 183 liv i landet.

Folk nyter sola i Retiro-parken i Madrid lørdag. Statsminister Pedro Sanchez sier at regjeringen vil erklære en to uker lang krisetilstand. Det vil gi myndighetene omfattende fullmakter, som inkluderer mobilisering av hæren, i kampen mot koronaviruset. Foto: AP / NTB scanpix
Folk nyter sola i Retiro-parken i Madrid lørdag. Statsminister Pedro Sanchez sier at regjeringen vil erklære en to uker lang krisetilstand. Det vil gi myndighetene omfattende fullmakter, som inkluderer mobilisering av hæren, i kampen mot koronaviruset. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Regjeringen legger strenge begrensninger på bevegelsene til landets 46 millioner innbyggere, bekreftet statsminister Pedro Sánchez i en TV-sendt tale til nasjonen lørdag kveld.

Militæret står klar til å gripe inn om det trengs i kampen mot smittespredning, sa den sosialdemokratiske statsministeren.

Folk vil bare få lov til å forlate hjemmene sine for å kjøpe mat og medisiner, reise til jobben, besøke sykehus og banker, eller foreta reiser knyttet til omsorg for barn eller eldre.

Stengte skoler

Fly som var på vei til Spania, snudde da de første meldingene om den forestående nedstengningen kom tidligere lørdag.

På ett døgn er 1.500 nye smittede og over 60 dødsfall registrert i Spania. Det totale antallet påviste smittetilfeller er over 5.750, halvparten av dem i hovedstaden Madrid.

Med umiddelbar virkning skal Spania også stenge alle skoler, universiteter, restauranter, barer og hoteller, samt butikker med ikke-nødvendige varer. Lokale myndigheter i flere regioner har allerede innført lignende tiltak.

I Italias fotspor

Sánchez sier at antallet smittetilfeller kan nå 10.000 i løpet av få dager, ikke langt fra antallet som Italia har meldt om. Han varslet fredag at regjeringen vil erklære en to uker lang krisetilstand, og detaljene ble lagt fram lørdag kveld. Det vil gi myndighetene omfattende fullmakter, blant annet til å mobilisere hærens ressurser i kampen mot koronaviruset.

Spania følger i fotsporene til Italia med å stenge ned deler av landet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer