SpaceX-gigarakett eksploderte under testflyging

Det gikk ikke som planlagt da SpaceX endelig fikk prøvefly verdens største rakett torsdag. Kort tid etter oppskyting eksploderte raketten.

SpaceXs Starship-fartøy koblet til en enorm bærerakett løftet seg fra utskytingsrampen på Starbase-basen i Boca Chica i Texas torsdag, men noen få minutter inn i ferden eksploderte raketten og romfartøyet. Foto: Eric Gay / AP / NTB
SpaceXs Starship-fartøy koblet til en enorm bærerakett løftet seg fra utskytingsrampen på Starbase-basen i Boca Chica i Texas torsdag, men noen få minutter inn i ferden eksploderte raketten og romfartøyet. Foto: Eric Gay / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Starship-fartøyet skulle etter planen skille seg fra bæreraketten tre minutter inn i flyturen, som startet i Boca Chica i Texas. Det skjedde ikke. De direkteoverførte bildene viste at gigantraketten i stedet begynte å spinne. Deretter eksploderte den.

Torsdagens test var den første av kjempefartøyet, og det var ingen om bord.

SpaceX sa seg likevel fornøyd med å ha forsøkt å skyte opp det enorme fartøyet torsdag.

– Med en test som denne, kommer suksessen fra det vi lærer. Dagens test vil hjelpe oss å forbedre Starships pålitelighet, skriver selskapet i en Twitter-melding.

Twitter-spøk

I en annen melding spøkte selskapet med begrepet «rapid unscheduled disassembly» (gjerne forkortet RUD), som kort og godt betyr en eksplosjon.

– Som om en testflyging ikke var spennende i seg selv, opplevde Starship også en hurtig, uforutsett demontering før frakoblingen, het det i en Twitter-melding.

SpaceXs Starship-fartøy klarte ikke skille seg fra bæreraketten, som eksploderte noen minutter etter oppskytingen fra Boca Chica i Texas torsdag. Foto: Eric Gay / AP / NTB
SpaceXs Starship-fartøy klarte ikke skille seg fra bæreraketten, som eksploderte noen minutter etter oppskytingen fra Boca Chica i Texas torsdag. Foto: Eric Gay / AP / NTB Vis mer

SpaceX-sjef Elon Musk gratulerte selskapet med testen, og sa at et nytt forsøk vil bli gjort om få måneder.

Det er ikke første gang et Starship-fartøy eksploderer, flere tidligere tester har endt dramatisk. Den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa har likevel tro på at fartøyet etter hvert kan bli til å stole på. Nasa tildelte i 2021 selskapet en kontrakt som ifølge Washington Post er verdt 24 milliarder kroner.

Frossen ventil

Opprinnelig skulle raketten bli sendt ut i verdensrommet mandag, men testen ble da avbrutt som følge av en frossen trykkventil.

Gigantraketten er i sin helhet over 120 meter lang, og torsdagens prøveflyging var den første der begge delene av raketten skulle testes i samspill med hverandre.

Romfartøyet er del av Nasas Artemis-prosjekt som skal sende astronauter tilbake til månen. SpaceX eies av Elon Musk, og planen er at Starship-raketten senere skal sendes til Mars dersom alt går som planlagt på måneferden.

I 2020 ble SpaceX det første private selskapet som klarte å sende mannskap til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Med det ble også USAs evne til å sende astronauter fra amerikansk jord gjenopprettet – for første gang siden romferjeprogrammet ble avsluttet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer