Sør-Koreas generalstab: Nord-Korea har prøveskutt interkontinental rakett

Nord-Korea har prøveskutt tre raketter, blant dem et interkontinental ballistisk missil, ifølge generalstaben i Sør-Korea. USA fordømmer.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har foretatt en rekke rakettester siden nyttår. Foto: KCNA / AP / NTB
Nord-Koreas leder Kim Jong-un har foretatt en rekke rakettester siden nyttår. Foto: KCNA / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De tre rakettene ble skutt opp tidlig onsdag morgen lokal tid fra Sunan-området nær hovedstaden Pyongyang. Det melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap, som siterer opplysninger fra generalstaben i Seoul.

De første meldingene gikk ut på at det var én rakett som var blitt skutt opp. Deretter kom det meldinger om to nye rakettoppskytinger. Den første raketten ble registrert av generalstaben i Sør-Korea klokken 6 onsdag morgen lokal tid. Deretter fulgte neste rakett klokken 6.37, og den tredje klokken 6.42.

– Det første ballistiske missilet hadde en rekkevidde på rundt 360 kilometer og en høyde på rundt 540 kilometer, sto det i oppdatert uttalelse fra generalstaben senere onsdag.

– Provoserende

Ifølge Japans forsvarsminister Nobuo Kishi nådde en av rakettene en maksimal høyde på 550 kilometer mens den fløy 300 kilometer. En annen ble av Japan registrert til en høyde på 50 kilometer og rekkevidde på 750 kilometer.

Rakettene falt ned i havet utenfor Japans økonomiske sone.

FN-resolusjoner forbyr Nord-Korea fra å teste ballistiske raketter, som kan utstyres med atomstridshoder.

Kishi kaller oppskytingene «en provoserende og fullstendig utillatelig provokasjon».

Biden-besøk

Rakettesten fant sted idet USAs president Joe Biden hadde avsluttet et besøk i Sør-Korea og Japan. Han dro hjem til USA fra Japan tirsdag. I forkant av reisen hadde Det hvite hus uttalt at USA var forberedt på at Pyongyang kunne utføre rakettester i tiden rundt Bidens besøk.

I forkant av Bidens reise til Asia ble det også spekulert i om Nord-Korea ville bruke anledningen til å prøvesprenge en atombombe. Det har så langt ikke skjedd.

Nord-Korea har siden nyttår gjenopptatt testing av militære raketter som ble stanset da USAs tidligere president Donald Trump forsøkte seg på samtaler med Kim Jong-un.

USA fordømmer

USA ber Pyongyang velge dialog fremfor raketter.

– USA fordømmer Nord-Koreas oppskyting av flere ballistiske raketter, sier en talsmann for utenriksdepartementet i Washington.

HENGES UT: Nord-Koreas diktator Kim Jong Un henges ut på nettet etter denne propaganda-videoen. Video: Reuters. Reporter: Vegard Kruger. Vis mer

– Vi oppfordrer Nord-Korea til å avstå fra ytterligere provokasjoner og i stedet bli med på dialog, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer