Sør-Korea øvde på flyangrep som svar på nordkoreanske oppskytninger

Nord-Korea avfyrte mer enn ti missiler onsdag, blant dem en som landet i nærheten av sørkoreansk farvann. Sør-Korea sier det er en territoriell krenkelse og svarer med egne tester.

En sørkoreansk soldat går forbi en TV som viser arkivbilder fra tidligere nordkoreanske missiltester. Sør-Koreas president mener de siste nordkoreanske oppskytningene er en territoriell krenkelse. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB
En sørkoreansk soldat går forbi en TV som viser arkivbilder fra tidligere nordkoreanske missiltester. Sør-Koreas president mener de siste nordkoreanske oppskytningene er en territoriell krenkelse. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et av kortdistanse-missilene landet i nærheten av linjen som utgjør de facto-grensa mellom landene til havs.

Det er første gang et nordkoreansk missil har landet så nært det sørkoreanske fastlandet siden den koreanske halvøya ble delt i 1953, ifølge det sørkoreanske forsvaret.

Hendelsen førte til at innbyggere på den sørkoreanske øya Ulleungdo ble bedt om å søke dekning i tilfluktsrom under bakken.

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skriver at det ene missilet beveget seg mot Ulleungdo, midt mellom Sør-Korea og Japan, før det landet i internasjonalt farvann i Japanhavet.

I tillegg opplyser det sørkoreanske forsvaret at Nord-Korea skjøt rundt hundre artillerigranater som landet i det som beskrives som en maritim buffersone.

– En krenkelse

– President Yoon påpekte i dag at Nord-Koreas provokasjon i praksis er en territoriell krenkelse, heter det i en uttalelse fra den sørkoreanske presidenten Yoon Suk-yeols kontor.

– Vårt militære sverger å respondere bestemt på dette, heter det videre. Yoon innkalte landets nasjonale sikkerhetsråd til møte, og beordret «raske og harde tiltak» for å straffe Nord-Koreas provokasjoner hardt.

Under møtet beklaget deltakerne at Nord-Korea utførte oppskytningene mens Sør-Korea fortsatt er inne i en nasjonal sørgeperiode etter den store halloween-ulykken i Seoul der 156 mennesker mistet livet.

En stund senere opplyste det sørkoreanske forsvaret at de hadde avfyrt tre luft-til-bakke-missiler som svar på den nordkoreanske aggresjonen. De landet i nærheten av grenseområdene, het det videre.

Sør-Korea testet tre luft-til-bakke-missiler onsdag, som svar på nordkoreanske missiloppskytninger. Spenningen mellom nabolandene er svært høy. Sør-Korea og USA gjennomfører for tiden en stor militærøvelse. Foto: South Korea Defense Ministry via AP / NTB
Sør-Korea testet tre luft-til-bakke-missiler onsdag, som svar på nordkoreanske missiloppskytninger. Spenningen mellom nabolandene er svært høy. Sør-Korea og USA gjennomfører for tiden en stor militærøvelse. Foto: South Korea Defense Ministry via AP / NTB Vis mer

Også Japan har bekreftet missiloppskytningene. Statsminister Fumio Kishida sa til reportere at også han ville kalle inn til møte om nasjonens sikkerhet så fort som mulig.

– Så vidt jeg kan huske, har Nord-Korea aldri kommet med en slik provokasjon mens Sør-Korea og USA avholder en felles øvelse, sier professor Park Won-gon ved Ewha University til AFP.

Pågående militærøvelse

Sør-Korea og USA startet mandag en stor militærøvelse kalt «Vigilant Storm», der hundrevis av krigsfly fra begge sider deltar.

Nord-Korea har raslet med sabelen og antydet mulig bruk av atomvåpen som svar på USA og Sør-Koreas felles militærøvelser, som Pyongyang mener er «aggressive og provoserende».

– Om USA og Sør-Korea forsøker å bruke væpnede styrker mot Nord-Korea, vil spesialavdelingen i Nord-Koreas militære utføre sitt strategiske oppdrag uten forsinkelser, sier Pak Jong-chon, en høytstående nordkoreansk tjenesteperson, ifølge landets statlige medier.

– USA og Sør-Korea vil stå overfor en forferdelig sak og betale den mest forferdelige prisen i historien, legger han til.

Pak hevder også at navnet «Vigilant Storm» er inspirert av «Operation Desert Storm», navnet USA brukte om sitt angrep på Irak i 1991.

Ustabil situasjon

Nord-Koreas siste runde med oppskytninger synes å være den «mest aggressive og truende væpnede demonstrasjonen mot Sør-Korea siden 2010», sier forsker Cheon Seong-chang ved tankesmia Sejong Institute.

Flyalarmen gikk og det ble utstedt evakueringsordre på den sørkoreanske øya Ulleungdo etter de nordkoreanske oppskytningene. Her snakker guvernør Nam Han-kwoen til et krisemøte onsdag. Foto: South Korea's Ulleung County Office via AP / NTB
Flyalarmen gikk og det ble utstedt evakueringsordre på den sørkoreanske øya Ulleungdo etter de nordkoreanske oppskytningene. Her snakker guvernør Nam Han-kwoen til et krisemøte onsdag. Foto: South Korea's Ulleung County Office via AP / NTB Vis mer

– Nå er det en farlig og ustabil situasjon som kan føre til væpnede konflikter, mener han.

I mars 2010 fyrte en nordkoreansk ubåt av en torpedo mot det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan. 46 ble drept. I november samme år angrep Nord-Korea en sørkoreansk øy i grenseområdene. Da ble to marinesoldater drept.

Onsdagens oppskytninger kommer etter en lang rekke våpentester den siste tiden, blant annet noen som Nord-Korea sier er øving på bruk av taktiske atomvåpen.

USA og Sør-Korea har gjentatte ganger advart om at testene kan kulminere i en ny kjernefysisk prøvesprengning. Dette blir i så fall den sjuende som Nord-Korea har gjennomført.

(©NTB)

Mer om