Sør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk overvåkingsfly

Kampfly fra Sør-Korea avfyrte tirsdag varselskudd mot et russisk overvåkingsfly som de hevder krenket landets luftrom over en omstridt øygruppe i Japanhavet.

To russiske bombefly av typen Tu-95 fløy tirsdag inn i luftrommet over en øygruppe i Japanhavet som både Sør-Korea og Japan gjør krav på. Foto: AP / NTB scanpix
To russiske bombefly av typen Tu-95 fløy tirsdag inn i luftrommet over en øygruppe i Japanhavet som både Sør-Korea og Japan gjør krav på. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge det sørkoreanske forsvaret ble det avfyrt flere salver med i alt 360 varselskudd mot det russiske overvåkingsflyet, som var av typen Beriev A-50.

Tre russiske fly, to bombefly av typen Tu-95 og overvåkingsflyet, tok seg ifølge det sørkoreanske forsvaret inn i landets luftrom over Liancourt-øyene i Japanhavet. Det samme gjorde to kinesiske fly.

Den ubebodde øygruppen, som koreanerne kaller Dokdo, blir også gjort krav på av Japan. Tokyo har døpt øygruppen Takeshima.

De tre russiske flyene forlot etter kort tid det koreansk-kontrollerte luftrommet, men da A-50-flyet returnerte, ble det møtt av sørkoreanske kampfly.

Første gang

Ifølge sørkoreanske tjenestemenn er det første gang russiske fly har krenket landets luftrom.

Den tidligere Sovjetunionen støttet på 1950-tallet nord i Koreakrigen, der millioner av mennesker ble drept.

I 1983 skjøt et sovjetisk kampfly ned et sørkoreansk passasjerfly som ved en feil hadde fløyet inn over sovjetisk territorium. Alle de 269 menneskene om bord ble drept.

Forholdet mellom Seoul og Moskva er siden gradvis bedret, og i 1990 ble det for første gang etablert diplomatiske forbindelser.

Inn på teppet

Det er uklart om de russiske og kinesiske flyene med overlegg provoserte Sør-Korea tirsdag, men tidligere samme dag fløy de to kinesiske flyene inn i over landets luftrom lenger sørvest.

Kinesiske fly har flere ganger gjort dette de siste årene, og sørkoreanske talsmenn opplyser at både Kinas og Russlands ambassadører i Seoul vil bli kalt inn på teppet for å motta en offisiell protest.

Avviser

Russisk UD avviser at landets fly krenket sørkoreansk luftrom og fastholder i en kunngjøring at flyene gjennomførte «en planlagt flygning i luftrommet over nøytralt farvann i Japanhavet».

Kina aviser også at landets to fly krenket sørkoreansk luftrom og omtaler området som nøytralt.

Japan fastholder på sin side at området er japansk og har overlevert en protest både til Russland og Sør-Korea etter hendelsen.

– Vi kan ikke godta slike handlinger i vårt territorium, heter det i uttalelsen, gjengitt av nyhetsbyrået Kyodo.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer