Sør-Europa stålsetter seg for hetebølgetopp

I deler av Italia meldes det over 45 grader, og den europeiske varmerekorden kan stå for fall.

En skogbrann nordvest for Aten tidlig tirsdag morgen. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB
En skogbrann nordvest for Aten tidlig tirsdag morgen. Foto: Petros Giannakouris / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Hetebølgen sør på kontinentet ventes å nå et klimaks de nærmeste dagene.

På øyene Sicilia og Sardinia kan gradestokken stige helt til 48 grader, ifølge den europeiske romfartsorganisasjonen Esa.

I så fall kan europarekorden på 48,8 grader stå for fall. Den ble satt på Sicilia i 2021. En ekspertkomité har gransket rekorden, og den ble bekreftet av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) for få dager siden.

Turister svettet i over 40 grader i Palermo på Sicilia i helgen. Nå kan det bli enda mye varmere på den italienske øya. Foto: Alberto Lo Bianco / LaPresse / AP / NTB
Turister svettet i over 40 grader i Palermo på Sicilia i helgen. Nå kan det bli enda mye varmere på den italienske øya. Foto: Alberto Lo Bianco / LaPresse / AP / NTB Vis mer

– Beskytter menneskeliv

I Spania ble det mandag målt 44,7 grader i byen Jaen, og i Hellas er det flere skogbranner i nærheten av Aten.

– Vår viktigste oppgave er å beskytte menneskeliv, sier talsperson Yannis Artopios i brannvesenet i den greske hovedstaden.

I nærheten av kystbyen Loutraki er 1200 barn evakuert fra ferieleirer. Flammene har spredt seg raskt i knusktørr vegetasjon og temperaturer på over 40 grader.

Gresk monster

Hvor varmt det faktisk blir nå hetebølgetoppen skyller innover landene rundt Middelhavet, vil vise seg de neste dagene.

Mens romfartsorganisasjonen Esa spår 48 grader i deler av Italia, tror andre meteorologer at gradestokken «bare» vil stige til 46 grader.

Et nytt høytrykkssystem har fått kallenavnet Kharon, inspirert av fergemannen som fraktet de døde til dødsriket i gresk mytologi.

Han avløser et annet høytrykk kalt Kerberos – som var navnet på den trehodede hunden som voktet inngangen til dødsriket.

Kina og USA

Også Kina, USA og andre deler av verden er for tiden rammet av ekstreme temperaturer. En lang rekke eksperter har knyttet hetebølgene til den globale oppvarmingen.

I Xinjiang-regionen nordvest i Kina skal det i helgen ha blitt målt 52,2 grader, noe som kan ha vært ny kinesisk varmerekord.

Badegjestene fikk seg en real overraskelse da de skulle kjøle seg ned i sommervarmen. Reporter: Christian Fjermeros/Dagbladet. Video: Twitter Vis mer

Et av de varmeste stedene på kloden er Death Valley sør i den amerikanske delstaten California. Her har turister strømmet til for å se om den globale varmerekorden på 56,7 grader blir slått.

Kerry i Beijing

Kina og USA er de to landene i verden med størst utslipp av klimagasser. Samtidig som begge landene er rammet av hetebølger, er den amerikanske klimautsendingen John Kerry på besøk i Beijing.

USAs klimautsending John Kerry (t.v.) og den kinesiske toppdiplomaten Wang Yi i Beijing tirsdag. Foto: Florence Lo / Pool / AP / NTB
USAs klimautsending John Kerry (t.v.) og den kinesiske toppdiplomaten Wang Yi i Beijing tirsdag. Foto: Florence Lo / Pool / AP / NTB Vis mer

Han kalte tirsdag klimaendringene en trussel mot hele menneskeheten.

Under et møte med den kinesiske toppdiplomaten Wang Yi sa Kerry at han håpet nye klimasamtaler kan bidra til nye former for samarbeid mellom USA og Kina.

(©NTB)