Sonderinger i dyp hemmelighet

Forskanset i kjelleren på Hurdalsjøen Hotell fører de rødgrønne partitoppene nå samtaler som kan få stor betydning for landets fremtid.

SV-leder Audun Lysbakken og Ap-leder Jonas Gahr Støre i fortrolig samtale utenfor Hurdalsjøen Hotell, hvor de tre rødgrønne partiene er samlet til sonderinger torsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB
SV-leder Audun Lysbakken og Ap-leder Jonas Gahr Støre i fortrolig samtale utenfor Hurdalsjøen Hotell, hvor de tre rødgrønne partiene er samlet til sonderinger torsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag gikk startskuddet for sonderingene mellom de tre tidligere regjeringskameratene Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV.

I kjelleren på Hurdalsjøen Hotell har en innvidd gjeng samlet seg til dypt fortrolige samtaler om mulighetene for å danne en ny flertallsregjering.

Inne i rommet sitter det 13 personer på det meste.

Det er i kjelleren på Hurdalsjøen Hotell de tre partilederne og deres nestkommanderende er samlet til hemmelige samtaler om mulig regjeringssamarbeid. Foto: Torstein Bøe / NTB
Det er i kjelleren på Hurdalsjøen Hotell de tre partilederne og deres nestkommanderende er samlet til hemmelige samtaler om mulig regjeringssamarbeid. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Selve samtalene føres av de tre partilederne Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken og deres nestkommanderende i sonderingene: Aps nestleder Hadia Tajik, Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad og SVs nestleder Kirsti Bergstø.

I tillegg har hvert parti to medarbeidere hver i rommet. Den siste deltakeren er referenten.

Mobiltelefonen på gangen

Etter det NTB blir fortalt, er det også ventet at det vil bli holdt samtaler der de tre partilederne er helt alene, eller der de seks medarbeiderne må forlate rommet.

På hotellet er dessuten en rekke andre partifolk, for eksempel Støres rådgiver Thomas Boe Hornburg, Vedums rådgiver Per Martin Sandtrøen og SVs kommunikasjonssjef Siri Gjørtz.

SV-leder Audun Lysbakken, Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum møtte pressen før de forskanset seg i kjelleren på Hurdalsjøen Hotell torsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB
SV-leder Audun Lysbakken, Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum møtte pressen før de forskanset seg i kjelleren på Hurdalsjøen Hotell torsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

En rekke tiltak er iverksatt på hotellet for å sikre at samtalene kan foregå i fortrolighet.

Partitoppene er blitt anbefalt å la mobiltelefoner, nettbrett og bærbare datamaskiner ligge igjen utenfor under samtalene.

I trappeoppganger og på dører er det satt opp sperrebånd og «Ingen adgang»-skilt.

Trakk opp de store linjene

I sonderingene skal partiene gjennom en hel katalog med politiske stridstemaer.

– Vi har en liste med saker vi tenker gir seg ganske selv, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da de tre partilederne møtte pressen torsdag morgen.

Ifølge VG startet sonderingene med at de seks partitoppene begynte med å fortelle hvordan de ser verden, hvilke problemer en ny regjering må løse og hva slags mandat de har fra velgerne.

Deretter gikk de løs på de konkrete politiske sakene, skriver avisen.

Ingen tidsfrist

Målet med sonderingene er å få en rask avklaring på om det er grunnlag for å gå videre til formelle regjeringsforhandlinger mellom alle de tre partiene.

Støre har ikke ønsket å sette en tidsfrist, men sa torsdag at partiene har tenkt å være effektive og gå rett på sak.

Ap-lederen ville ikke utelukke at partiene kan gå til forhandlinger allerede neste uke.

– Jeg tror vi vet omtrent hva som er det normale tidsskjema. Vi skal lage en god timeplan for det, men det vil være helt feil å si at du gjør lettvint arbeid på ting hvis du trengte litt mer tid. Så det må vi bli enige om, sa Støre.

(©NTB)

Mer om