Sommerværet lar vente på seg – kjølig langhelg i vente

Om få dager er sommeren offisielt i gang. Men landet vil ikke bade i sommersol med det første, og den kommende langhelgen blir av det mer kjølige slaget.

Det er få dager til det offisielt kan erklæres sommer i Norge. Men det blir en stund til man kan bytte ut paraply med solkrem og shorts. Til helgen blir det kjølig i nesten hele landet. Illustrasjonsfoto: Annika Byrde / NTB.
Det er få dager til det offisielt kan erklæres sommer i Norge. Men det blir en stund til man kan bytte ut paraply med solkrem og shorts. Til helgen blir det kjølig i nesten hele landet. Illustrasjonsfoto: Annika Byrde / NTB. Vis mer
Publisert

Det har regnet i store deler av landet den siste tiden, og paraplyen har vært en nyttig følgesvenn for mange. I mellomtiden ligger sommerklærne fremdeles i skuffen hos de aller fleste – og der blir de nok værende en stund til.

Våren er straks over, og i neste uke går vi inn i årets første sommermåned. Østlandet har vært preget av flere regntunge dager. Nå avtar nedbøren, og det vil bli mindre lummert.

– Samtidig vil lufta bli litt skarpere, og det vil nok gi følelsen av litt lavere temperaturer. Makstemperaturene vil nok ligge mellom 17–20 grader, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt til NTB.

For mange avsluttes denne uka med langhelg ettersom torsdagens Kristi himmelfartsdag sørger for en inneklemt fredag. Det vil kunne komme noen regnbyger gjennom helgen, men det blir også innslag av sol.

– Jeg hadde nok satset på lørdagen dersom jeg skulle på tur. Da er det mindre sjanse for nedbør med temperaturer opp mot 20 grader, sier meteorologen.

Væromslag i nord

Mens deler av Sør-Norge har vært preget av gråvær den siste tiden, har Nord-Norge kunne glede seg over fine solfylte dager med relativt høye temperaturer.

Inn mot helgen skal det imidlertid snu, og været slår om, ifølge Løvdahl.

– Steder som har hatt opp mot 20 grader, vil nå få rundt 10 grader, så det blir en halvering av temperaturene de fleste steder. Det vil også bli litt nedbør enkelte steder, spesielt i Nordland, sier han.

Nedbøren vil allerede komme torsdag, men det er særlig fredag at været slår om for alvor i nord.

Kaldt langs kysten

I Trøndelag og Møre og Romsdal vil været være noe av det samme som i nord. Det blir kjøligere, og nedbøren, som allerede har preget deler av disse områdene, vil ta seg opp.

– Langs kysten vil temperaturen ligge på rundt ti grader, mens de blir noe høyere innover i landet. Med en del vind vil det nok oppleves ganske kjølig, sier meteorologen.

På Vestlandet vil nedbøren avta, mens vinden samtidig vil øke inn mot helgen.

– Det skifter til nordavind, som er kaldere enn sønnavind. Det blir nok en og annen byger i løpet av helgen. Temperaturene vil nok ligge på mellom 10–15 grader, og det blir kaldest langs kysten.

– Ligger an til en normal sommer

April og mai måned ble preget av tørt vær og lite nedbør, noe som førte til vedvarende skogbrannfare i store deler av landet. Flere steder blusset det opp skog- og gressbranner av varierende omfang.

Nå har imidlertid tilstrekkelig med nedbør sørget for å vanne den tørre vegetasjonen, og det er ikke lenger fare for branner i skog, lyng og gress.

– Alle plener har nå fått sitt. Trær og busker er i full gang, og det er mye grønnere i vegetasjonen nå, sier Løvdahl.

Mange planlegger i disse dager sommerferien sin. Sesongvarslene indikerer at det ligger an til en normal sommer i Norge værmessig, ifølge meteorologen.

– Det blir nok en litt kjølig start. Det er mange som spekulerer i hvorvidt mye regn på våren tilsier at det blir mindre regn på sommeren. Men det fungerer nok ikke helt slik, med kvoter som brukes opp, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer