Sommeren på vei ut – høsten banker på døra

Høstværet er på vei, mens de siste sommerdagene ebber ut, ifølge meteorologene. Det blir en regntung helg, og temperaturene vil falle ytterligere til uka.

Det har vært varmt og tørt i store deler av Sør-Norge den siste tiden. Nå er det imidlertid all grunn til å finne fram både paraply og høstjakke. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
Det har vært varmt og tørt i store deler av Sør-Norge den siste tiden. Nå er det imidlertid all grunn til å finne fram både paraply og høstjakke. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Sommeren er nok over, det ser sånn ut, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes i Meteorologisk institutt til NTB.

Den siste tiden har det gått et ganske tydelig værskille midt på landet, med varm luft i sør og forholdsvis kjølig gråvær i nord.

Sør-Norge har vært preget av et varmere vær enn det som er vanlig, med til tider svært høye sommertemperaturer denne uka. Nå er det imidlertid over.

Til helgen vil høytrykket bevege seg østover, noe som åpner for et lavtrykk, sier Moxnes, som betegner været som klassisk septembervær.

– Det blir nok nedbør hele helgen i deler av Sør-Norge, men det er usikkert hvor det blir mest regn. Det blir nok ikke kjempevått, men det blir en skiftende værtype gjennom helgen, sier hun.

Skogbrannfare

Temperaturene vil falle til rundt 15 grader de fleste steder i lavlandet i Sør-Norge og Midt-Norge, men det blir foreløpig ikke iskaldt, sier Moxnes. Heller ikke i fjellområdene ligger det an til et kraftig temperaturfall i denne omgang.

I både Rogaland og østafjells er det for tiden tørt vær, og det har vært sendt ut varsel om skogbrannfare på gult nivå. Varslene varer foreløpig fram til fredag ettermiddag.

– Vi får se om det blir nok nedbør til at disse kan fjernes. Det har vært tørt den siste tiden, og det er nok flere som ønsker seg litt nedbør nå. Og det kommer, sier Moxnes.

Litt sol i nord

I Nord-Norge har det vært kjølig den siste tiden, med spredt nedbør flere steder og mye skyet vær. Til helgen vil det dukke opp etterlengtet sol flere steder.

– Fredag blir det en del bygevær enkelte steder, men fra lørdag kommer det et forbigående høytrykk som vil gi opphold i store deler av Nord-Norge, sier Moxnes.

Også søndag vil det kunne bli oppholdsvær, mens temperaturene vil ligge på rundt ti grader gjennom helgen.

– Det ligger an til å bli best vær i Troms-områdene. Det vil bli litt mer nedbør i indre strøk i Nordland, mens finnmarkskysten preges av noe lavtrykk, sier hun.

Jakkevær

Når helgen er forbi, ligger temperaturene an til å falle ytterligere utover i neste uke, ifølge meteorologen.

– Vi går mot kjøligere og våtere vær, og høsten slår nok til i neste uke, sier Moxnes.

Hun påpeker imidlertid at det ikke foreløpig er noen kraftige høstlige lavtrykk på vei, og det vil heller trolig ikke blåse så mye i neste uke.

– Men det blir nok litt mer jakkevær nå, noe som kan være litt uvant for dem som har gått i t-skjorte, sier Moxnes.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer