Solgt for over 9 millioner kroner

En gitar som har tilhørt Mark Knopfler – en Gibson Les Paul fra 1959 – er solgt for over 9 millioner kroner på auksjon, opplyser Christie's.

En Gibson Les Paul var det største klenodiet som gikk under hammeren da Mark Knopfler auksjonerte bort 112 gitarer og 10 forsterkere i London. Foto: Frank Augstein / AP / NTB
En Gibson Les Paul var det største klenodiet som gikk under hammeren da Mark Knopfler auksjonerte bort 112 gitarer og 10 forsterkere i London. Foto: Frank Augstein / AP / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!


Knopfler – som var frontfigur i Dire Straits og ofte omtales som en av tidenes beste gitarister – auksjonerte onsdag bort 112 gitarer og 10 forsterkere til en samlet verdi av 8,84 millioner pund, opplyser auksjonshuset Christie's som sto for salget. Totalsummen tilsvarer drøyt 117 millioner kroner.

– Det varmer hjertet å være vitne til hvor mye disse gitarene betyr for så mange mennesker, og jeg er lykkelig over at de skal fortsette å bringe glede til mange gjennom de av sangene mine de har vært på å spille inn, sier gitarhelten i en pressemelding etter «ryddesalget».

Suverent dyrest var Les Paul-gitaren fra 1959, som gikk under hammeren for 693.000 pund. Det er en sjelden årsmodell – kalt «elektriske gitarers hellige gral» – og har nærmest vært forbeholdt noen av de største stjernene i rockehistorien. I tillegg til Knopfler, er Led Zeppelins Jimmy Page, Keith Richard fra Rolling Stones og Fleetwood Macs Peter Green blant dem som har spilt med den eksklusive modellen. Sistnevnte ga sin videre til Gary Moore i Thin Lizzy.

Det var på forhånd kjent at minst en firedel av inntektene skulle gå til veldedige formål. Mottakerne er britiske Røde Kors, en stiftelse som jobber med beskyttelse av ville dyr i Afrika og Brave Hearts of the North East, som støtter barn og ungdom som har vist mot og styrke i møtet med problemer og begrensninger som skyldes alvorlig sykdom og skade.

(©NTB)