Solberg-regjeringen har søkt kongen om avskjed

Erna Solberg (H) og hennes regjering har formelt søkt kong Harald om avskjed. Kongen er blitt rådet til å be Jonas Gahr Støre (Ap) om å danne ny regjering.

Statsminister Erna Solberg ankommer statsråd på slottet der hun vil levere regjeringens avskjedssøknad. Foto: Torstein Bøe / NTB
Statsminister Erna Solberg ankommer statsråd på slottet der hun vil levere regjeringens avskjedssøknad. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg vil råde hans majestet kongen til å henvende seg til lederen for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, da han er statsministerkandidat for de to partiene som er beredt til å danne regjering, sa Solberg da hun tradisjonen tro kunngjorde sin avgang i Stortinget etter at budsjettet ble lagt fram tirsdag formiddag.

Noen timer senere, klokka 13, møtte den avtroppende regjeringen opp til et ekstraordinært statsråd på slottet for å levere avskjedssøknaden.

Kong Harald vil nå etter råd fra Solberg kontakte Ap-leder Jonas Gahr Støre og formelt gi ham oppdraget med å danne ny regjering, mens han ber Solberg fortsette som leder av et forretningsministerium inntil en ny regjering er klar på torsdag.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet er enige om å danne regjering og har varslet at de er klare til å presentere medlemmene i regjeringen på torsdag, mens regjeringsplattformen legges fram onsdag klokka 14.

Erna Solberg har varslet at hun holder pressekonferanse klokka tirsdag klokka 15 i anledning avskjedssøknaden og regjeringsskiftet.

Regjeringen hennes har nå sittet ved makten i åtte år, gjennom to stortingsperioder. I første omgang var det Høyre og Frp som gikk sammen om å danne regjering 16. oktober 2013, med Venstre og Kristelig Folkeparti som støttepartier.

I januar 2018 gikk Venstre inn i regjeringen, og til slutt også KrF januar året etter. Ett år etter dette igjen, gikk Frp ut av regjeringen 24. januar 2020. Partiet har likevel støttet Solberg-regjeringens statsbudsjetter.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer