Følg Sol på Facebook!
– Når man ser det i etterpåklokskap, burde jeg ha spurt og gravd bedre. Det viste seg at han gjorde noe annet enn det jeg faktisk trodde. Men jeg må innrømme at jeg lever i et ekteskap hvor jeg har trodd på min mann, sier Solberg i sin forklaring til kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.
Seks politikere skal grilles i løpet av tirsdagens maratonhøring i komiteen. Tidligere statsminister Erna Solberg (H) er først ut til å forklare seg.
– Takk for anledningen til å innlede om habilitetsbrudd. Som komiteen er vel kjent med, var jeg inhabil i en rekke saker da jeg var statsminister, sa Solberg i starten av sitt innlegg.
Tre avgåtte statsråder, én sittende, samt sjefen deres – statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) – må stille til maratonhøringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité tirsdag.
Omfattende handel
I løpet av de åtte årene hun var statsminister, kjøpte og solgte ektemannen Sindre Finnes aksjer og verdipapirer rundt 3600 ganger for cirka 125 millioner kroner. Finnes har nektet for å ha handlet aksjene basert på informasjon fra kona.
– Jeg burde ha spurt og gravd mer om dette, sier Solberg til komiteen.
Hun sier at hun ikke hadde noen grunn til å mistro opplysningene Finnes ga henne, men at hun har et ansvar for å avklare egen habilitet.
– Det inkluderer å ha kjennskap til forhold hos min ektemann som kan ha betydning for min habilitet, fortsatte hun.

Kontrollkomiteens leder: - Dette blir en lang og krevende dag for alle
Sjekket aksjebeholdningen
Solberg ble spurt om i hvilken grad hun sjekket ektemannens aksjebeholdninger i tiden som statsminister, og hun svarte at hun har gjort det ved flere anledninger.
– Det har jeg gjort med noen års mellomrom. Blant annet i 2015, og da det kom oppslag om aksjene i Q-Free i 2017, sa Solberg.
Hun påpekte at det hadde skapt reaksjoner i sosiale medier da Dagbladet skrev om ektemannens aksjer i bompengeselskapet i 2017.
Hadde ansvaret
Flere ganger i utspørringen understreket Solberg at mannen ikke har hatt noe forbud mot å eie aksjer, men at han skulle holde henne orientert om aktiviteten.
Arbeiderpartiets Frode Jacobsen ba Solberg utdype hvem som hadde ansvaret for Solbergs habilitet da hun var statsminister.
– Det hadde jeg, sa Solberg.
Hun bekreftet også at det verken var embetsverket eller ektemannen som hadde det øverste ansvaret for at dette.

Meta vil forby politisk reklame laget med KI-verktøy
- Vil nok få personlige og politiske konsekvenser
Saksordfører Grunde Almeland (V) i kontroll- og konstitusjonskomiteen sier maratonhøringen om habilitet kan påvirke framtidig samarbeid på Stortinget.
– Det er helt klart når man har en så alvorlig sak som dette. Det vi gjør i dag og måten vi opptrer på, vil nok få personlige og politiske konsekvenser, sa han på Politisk kvarter tirsdag morgen.
Almeland sier han har fått tydelig beskjed fra ledelsen i Venstre om ikke å ta hensyn til framtidig samarbeid med Høyre mens saken pågår.
– Det var viktig for meg å få den avklaringen internt og si det høyt, fordi jeg ønsker at folk skal se på arbeidet vårt og ha tiltro at vi har en genuin interesse i å rette opp systemet, fortsatte han.
Rødts Seher Aydar sitter også i komiteen og håper høringen resulterer i en skikkelig oppvask.
– Det er viktig at kontrollsaken munner ut i regelendringer. At det ryddes og strammes opp slik at vi ikke havner i samme situasjon som i dag.
Høringen startet tirsdag klokka 8.30 og er ikke ferdig før nesten tolv timer senere.