Coronaviruset lar seg ikke knekke av vanlig sommervarme, slår amerikanske og russiske forskere fast. Faren for smittespredning øker derimot når mange samles utendørs for å nyte solen, som her på Kitsilano-stranden Vancouver i Canada i forrige uke. Foto: The Canadian Press / AP / NTB scanpix
Coronaviruset lar seg ikke knekke av vanlig sommervarme, slår amerikanske og russiske forskere fast. Faren for smittespredning øker derimot når mange samles utendørs for å nyte solen, som her på Kitsilano-stranden Vancouver i Canada i forrige uke. Foto: The Canadian Press / AP / NTB scanpix Vis mer

Sol og sommervarme tar ikke knekken på coronaviruset

Coronaviruset trivs best i 4 til 8 varmegrader, men lar seg ikke knekke av vanlig sommervarme, konkluderer forskere i USA og Russland.

Publisert

Coronavirus på overflater blir i liten grad svekket av sommervarme, slår forskere ved Harvard-universitetet og Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA fast.

– Værforhold, først og fremst temperatur og luftfuktighet, kan påvirke smittespredningen, men bare i liten grad, sier professor Hazhir Rahmandad ved MIT til den lokale TV-stasjonen WBUR i Boston.

– Vi kan derfor ikke regne med at værforholdene alene skal slukke epidemien i sommer, sier han.

Mindre stabilt

Albert Risvanov, som er direktør for Kazans føderale medisinske universitet i Russland, har kommet fram til samme konklusjon.

– Den optimale temperaturen for viruset er 4 til 8 grader, sier han til det russiske nyhetsbyrået Tass.

Når temperaturen stiger over dette, blir viruset mindre stabilt, men ikke i slik grad at risikoen for spredning reduseres i betydelig grad, konstaterer Risvanov, som leder et forskerteam som forsøker å utvikle en effektiv vaksine.

Overføres raskt

– Viruset overføres vanligvis gjennom luften – ved tale, hoste eller ganske enkelt gjennom pust – og ved håndtrykk og fysisk kontakt med nylig infiserte overflater. Dette innebærer at det skjer for raskt til at viruset oppløses, selv i sommervarme, sier Risvanov.

Sommervarme får folk til å bevege seg mer utendørs, og det fører til mer kontakt og derfor økt smittefare, sier han.

– Dette kan være en ekstra risikofaktor, sier Risvanov.

Trump-råd

Blant dem som har lansert ultrafiolett stråling, sol og varme som en mulig måte å bekjempe koronaviruset på, er president Donald Trump.

– Jeg håper at folk nyter solen, og om den har en innvirkning (på viruset), så er jo det storartet, sa Trump i forrige måned.

Fagfolk protesterte og advarte mot økt risiko, både for hudkreft og smittespredning fra andre som gikk ut for å sole seg.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.