Snøkaos rammet Østlandet

Snøfallet på Østlandet rammer trafikk både på veier, skinner og i lufta torsdag. I Oslo har mange busser stått hele dagen.

De fleste busser i Oslo og Akershus står stille grunnet glatt føre inntil veiene er brøytet/strødd. Det er også store forsinkelser på trikkens linjer. Reisende henvises til reisegarantien, meldte Ruters nettsider torsdag morgen. Rett før klokka 8 stoppet alle busser og sto med blinkende lys i gatene. Også for trikker og T-bane oppsto det forsinkelser, som varte langt utover dagen.

Helårsdekk

– Bussene kjører på helårsdekk og har sjelden fremkommelighetsproblemer utenom i bakker eller på is. De fleste bussene har kjetting som de kan sette på drivhjulene, men dette er ofte veldig tidkrevende og det gir ikke full effekt på for eksempel en leddbuss, skriver Ruter i en pressemelding.

– Enkelte steder i Akershus har også politiet pålagt bussene å kjøre med kjetting.

Det er andre faktorer som også gjør at det er uforsvarlig å kjøre, som mulige ulykker med andre kjøretøy som sklir i motbakker, og passasjerer på holdeplassene hvor det ikke er måkt snø, heter det videre.

Stengte rullebaner

Oslo lufthavn (OSL) stengte ved 11.30-tiden torsdag rullebanene og taksebaner.

– Vi får ikke unna nok snø til å ha sikker flytrafikk, fortalte pressekontakt Lasse André Vangstein til NTB.

Rett før klokka 13.30 kunne OSL melde at én rullebane er åpnet.

– Vi ber alle reisende møte som normalt og forholde seg til informasjon fra flyselskapet sitt, lyder meldingen på flyplassens nettsider.

Det hører til sjeldenhetene at Oslo lufthavn stenges i såpass lang tid som torsdag.

Lange køer

Flere steder i og rundt Oslo var det lange køer og store problemer med trafikkavviklingen som følge av de store snømengdene på veiene.

Det har spesielt vært problemer med vogntog som ikke kommer seg opp glatte bakker, opplyser veitrafikksentralen til NTB. I sentrumsgatene mistet busser og andre kjøretøyer veigrepet og sto på tvers i veibanen. I tillegg skapte snøen en del problemer en rekke steder, ifølge trafikkoperatør Trude Lindstad.

Det blir også rapportert om vogntog og biler som står fast. Flere har kjørt på sommerdekk, ifølge politiet.

Vogntog står

Situasjonen var den samme på mange av veiene inn mot Oslo. Tilmed flere brøytebiler har kjørt av veien og trenger assistanse.

– Vi har alt av mannskaper ute, men snøen laver så voldsomt ned nå at de bare må begynne på nytt igjen når brøytebilene kommer til enden av veien, sa trafikkoperatøren torsdag morgen.

Jernbaneverket melder om mange forsinkelser for togene på grunn av snø i sporveksler. Dessuten var det store forsinkelser i togtrafikken via Oslo S på grunn av sporfeil både der og ved Bryn stasjon.

Varslet uvær

Meteorologisk institutt ba onsdag folk forberede seg på våt snø, vind og vanskelige kjøreforhold på Sør- og Østlandet.

Twitter serverte de følgende dikt: «Torsdag vil det snø, og det kan fort bli kø. Har du satt sommerdekkene på? Da bør du la bilen stå.»

Det er sendt ut OBS-varsel for en rekke fylker. Snøværet er ventet å vare til midt på torsdag i Agder-fylkene, og til torsdag kveld i Buskerud, Vestfold, Østfold, Akershus, Oslo, Oppland og Hedmark.

Enkelte steder er det ventet opp mot 60 millimeter nedbør. På kysten i Agder er det varslet opp mot sterk kuling. (©NTB)

skufleNoen var bedre forberedt enn andre på snøværet. Foto: Christopher Kvarme/SOL Slik ser det ut på Gardermoen torsdag morgen. Foto Guro Lid/SOLSlik ser det ut på Gardermoen torsdag morgen. Foto Guro Lid/SOL (FOTO: Werner Johnsen, SOL)For noen hadde kanskje værmeldingen gått dem hus forbi. (FOTO: Werner Johnsen, SOL) Folk på vandring i snøføyka på Karl Johans gate torsdag morgen. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix