Snøfall på årets første sommerdag

Kan bli liggende noen dager.

Selv om 14. april regnes som årets første sommerdag, sørget snøfall i hele landet for en påminnelse om at vinteren ennå ikke er over.

Et tre med løv markerte ofte 14. april – den første dagen i det nordlige sommerhalvåret på primstaven, kalenderen som ble brukt fra slutten av 1400-tallet og i flere hundre år framover. Men istedenfor trær badet i varm aprilsol, la det seg et hvitt dekke av snø svært mange steder i Norge tirsdag.

Meteorologene hadde varslet snøfallet flere dager i forveien, og folk fra nord til sør ble rådet til å beholde vinterdekkene på i noen dager til. På Vestlandet var det snø og glatte veier mange steder allerede mandag.

Ikke snøkaos

Både onsdag og torsdag kan det fortsatt ligge et hvitt dekke mange steder, men det er ingen fare for en reprise av snøkaoset som rammet Sør- og Østlandet like før påsken, sier meteorolog Siri Wiberg Horjen ved Meteorologisk institutt til værnettstedet Yr.

Den såkalte sommerdagen har også gått under betegnelsene sommernatt, sommermål og sommermålsdag, ifølge Store Norske Leksikon. Dagen er en av merkedagene som er både førkristen og folkelig. Dagen ble markert overalt og primstaven skulle snus.

Rømmegrøt

Det har blant annet vært tradisjon på Østlandet å spise rømmegrøt på sommerdagen, mens det fram til nyere tid var arbeidsforbud på denne dagen på Vestlandet og i Valdres.

At det snør på sommerdagen er imidlertid langt fra uvanlig. Dagen faller midt i april, måneden som regnes som den med mest ustabilt vær.

Så er da også Aprilvær den folkelige betegnelsen på nettopp omskiftelig vær der solskinn raskt kan avløses av bygevær med alt fra regn til sludd, snø eller hagl. (©NTB)