Snøen laver ned, men nå kommer regnet

I store deler av landet vil snøen fortsette å lave ned de neste dagene. Men skientusiaster i lavlandet bør komme seg ut før helga er omme. Da blir det regn.

Skientusiaster i lavlandet bør komme seg ut før helga er omme. Da blir det nemlig regn. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Skientusiaster i lavlandet bør komme seg ut før helga er omme. Da blir det nemlig regn. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Statsmeteorolog Unni Nilssen vil ennå ikke spå om snøen blir liggende i hele Norge til julaften, men hun slår fast at det helt klart blir mindre etter helga.

– Kos dere med snøen nå, mens den er der. Skal du gå på ski i lavlandet, gjelder det å spenne dem på før uka er over. Mer og mer snø vil smelte fra mandag, sier hun til NTB.

Men før den tid kommer det påfyll. Noen steder ganske mye påfyll.

Ut og måke snø

For dem som bor nord for Stad og Dovre, er det bare å hente fram snømåken.

Fram til søndag kveld er det ventet mengder med snø, aller mest i Nordland. Deler av Helgeland kan få opptil 90 centimeter snø i løpet av de fire nærmeste dagene.

– Det kommer også en del snø i Troms, mens Øst-Finnmark er mer beskyttet, kanskje 20 centimeter over de neste fire dagene. I Vest-Finnmark blir det mer enn en halvmeter, sier Nilssen.

I tillegg til mye snø er det varslet om kraftig vær når to polare lavtrykk slår inn i nord tidlig torsdag morgen.

Ett treffer Troms og Finnmark, det andre styrer mot sørlige Nordland.

– Vær oppmerksom på raske endringer i været. Unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder. Vurder om reisen er nødvendig, lyder rådet fra Yr.no.

– Der lavtrykket treffer, kan det bli opp i nordvest liten til sterk storm, kraftige snøbyger og snøfokk.

Lavtrykkene roer seg trolig torsdag kveld.

Kaldt og fint

Østlandet vil få noen kalde, men fine dager framover. Det holder seg iallfall fram til helga og trolig til og med søndag.

– Det er litt varierende skydekke, men opphold og relativt kaldt. Det blir kanskje under minus 10 på natta. Minusgrader på dagtid også, men det blir gradvis litt mindre kaldt, sier Nilssen.

Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av. Vis mer

Fra mandag er det litt mildere luft på vei. Da vil nedbøren begynne som snø, og så gå over til sludd og kanskje til og med regn etter hvert.

I Trøndelag er det lignende forhold, med stort sett kaldt vintervær først. Her kom det noen snøbyger allerede onsdag.

– Kulda holder seg også her til og med mandag, men så får også Trøndelag den milde lufta og temperaturer opp på plussiden mandag eller tirsdag.

Smelte, smelte

Sørlandet og Vestlandet har litt mer nedbør i vente, og den setter inn tidligere enn i øst.

Torsdag blir det stort sett opphold og fint vintervær.

– Så kommer det litt mer snø fredag og lørdag. Etter hvert kan det bli sludd. Fra mandag er det ventet enda mildere luft, så det blir definitivt regn da, sier Nilssen.

– Smelter all snøen, da?

– Mer og mer vil smelte. Det er jo en del snø å ta av. Men det kan holde hardt med tanke på hvit julaften, sier Nilssen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer