Snart kan koronatestene bli mindre ubehagelige

Folkehelseinstituttet (FHI) vurderer nå å ta i bruk spytt-tester for korona i stedet for pinnene som blir stukket langt inn nesen.

Mange synes det er ubehagelig med de tradisjonelle koronatestene som stikkes langt inn i nesen. Nå vurderer FHI å ta i bruk spytt-tester. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Mange synes det er ubehagelig med de tradisjonelle koronatestene som stikkes langt inn i nesen. Nå vurderer FHI å ta i bruk spytt-tester. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

– Det er noe vi ser på nå. Det er for tidlig å konkludere, men det vurderes. Det vil utvilsomt lette byrden for dem som blir prøvetatt, sier Vold.

Hun forklarer:

– Grunnen til at vi ser på spytt som testmedium er jo at det er enklere for den som skal prøvetas. Særlig på barn, som kan grue seg til å ta testen for eksempel. Hvis de har tatt den én gang, så motsetter de seg kanskje neste gang fordi det er litt ubehagelig, sier avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI).

Rapport

I forrige uke publiserte FHI en rapport som konkluderte med at spyttprøvene er litt mindre nøyaktige enn dagens tester, hvor man stikker en tynn vattpinne langt inn i nesen og halsen. Men nøyaktigheten kan være høy nok til at de tas i bruk.

– Kunnskapsoppsummeringen vår viser at det er relativt sensitivt. Det viser seg at sensitiviteten muligens er noe lavere ved bruk av spytt, men likevel så vurderes det som godt, sier Vold.

Det er likevel ikke sikkert at spytt-tester blir rullet ut.

– Vi må se på andre faktorer også. Blant annet utstyr, transport av prøven og behov for prosedyrer på laboratoriene for mottak av prøvene. Dette må avklares hvis det skal brukes, sier avdelingsdirektøren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer