Smittevernoverlegen frarådet Oslo-lettelse

Smittevernoverlegen i Oslo ville ikke åpne for samlinger på ti personer i private hjem. Men byrådet overkjørte ham.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) presenterte tirsdag en gjenåpningsplan for Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) presenterte tirsdag en gjenåpningsplan for Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Det kommer fram i byrådssaken om lettelsene som ble innført tirsdag.

Byrådet har med de nye reglene opphevet forbudet mot mer enn to besøkende i private hjem. I stedet er det nå forbudt å samles mer enn ti personer i private hjem. Dette gjelder også hager, bakgårder og andre uteplasser i tilknytning til private hjem.

I byrådssaken kommer det fram at smittevernoverlege Frode Hagen i stedet anbefalte å sette grensa på maksimalt fem besøkende.

«Det muterte viruset er sterkt smittsomt og de fleste smittetilfeller skjer i private hjem», påpekes det i byrådssaken.

«Ny smittevernfaglig anbefaling vil derfor bli å innføre et trinn mellom maksimalt to gjester på besøk og maksimalt ti personer samlet i private hjem, og det mest nærliggende blir å sette en grense på maksimalt fem besøkende hvilket er en reell lettelse i en gradvis åpningsstrategi, og harmonerer fullt med nasjonale anbefalinger fram til etter 17. mai.»

Men byrådet tok ikke anbefalingen til følge.

Byrådet «kan ikke se at det er forholdsmessig å opprettholde et så inngripende forbud, selv ikke om antallet gjester økes til fem innendørs», heter det i byrådssaken.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer