Smitteutbrudd på arbeidsplasser: Disse stedene utpeker seg

Det ble rapportert om 109 smitteutbrudd fordelt på 1.205 smittetilfeller på norske arbeidsplasser i fjor. De fleste fra brakkerigger, verft, skip og fabrikker.

En byggeplass på Grünerløkka i Oslo ble i slutten av februar stengt etter at 18 ansatte fikk påvist koronasmitte. 150 personer ble satt i karantene etter utbruddet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
En byggeplass på Grünerløkka i Oslo ble i slutten av februar stengt etter at 18 ansatte fikk påvist koronasmitte. 150 personer ble satt i karantene etter utbruddet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

I snitt ble 11 personer smittet per utbrudd, men det varierte fra 2 til 98 tilfeller, ifølge Folkehelseinstituttet.

Smitte på jobb ser ut til å stige. Hittil i år er det meldt om 63 utbrudd med totalt 689 tilfeller.

– I år er det spesielt utbrudd på byggeplasser som utpeker seg så langt. De fleste utbrudd på byggeplasser har skjedd i Viken og Oslo, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Råd om rutiner

I samarbeid med Helsedirektoratet har FHI oppdatert en veileder for smittevernrutiner på arbeidsplasser og hjemmekontor. Det understrekes at virksomheter selv er ansvarlig for forsvarlig drift som tar hensyn til smittevern.

Ledelsen må ha en plan for å sikre kontinuitet ved fravær på grunn av sykdom eller karantene, ifølge veilederen.

– Det er svært viktig å tilrettelegge for at ansatte holder seg hjemme, selv ved milde symptomer, og å oppfordre ansatte til å teste seg, sier Vold.

Faste arbeidslag

Virksomheter kan også etablere faste arbeidslag som ikke blandes verken i arbeidstiden, i pauser eller etter jobb. Arbeidslagene kan for eksempel ha alternerende arbeidstid eller arbeidssted, foreslår FHI. Slik kan arbeidsplassen sikre seg mot at viktige funksjoner ikke settes ut av spill ved at det oppstår smittetilfeller.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer