Smittetallene i Spania er over FHIs grense

Smittetallene i Spania er nå på nivå med det norske myndigheter regner som «røde land», men er fortsatt grønt. FHI skal gjøre en ny vurdering i neste uke.

Smittetallet i Spania er over grensen for det Folkehelseinstituttet anser som trygt. Her fra Tenerife. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Smittetallet i Spania er over grensen for det Folkehelseinstituttet anser som trygt. Her fra Tenerife. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Ifølge Det europeiske smittevernbyrået ECDC har Spania hatt et smittetall på 20,7 per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene, skriver Aftenposten.

Folkehelseinstituttets (FHI) grense for hva som regnes som trygt smittemessig, er 20 per 100.000 innbyggere. Det norske karantenekravet for Spania ble opphevet 15. juli.

Men bare de siste dagene har antallet smittede i Spania gjort et kraftig hopp, fra 666 tilfeller for tre dager siden til 1.400 tilfeller fredag, viser tall fra Worldometer.

Dersom utviklingen i Spania fortsetter som nå, vil FHI ta grep.

Ny oversikt i vente

Fredag legger de fram en ny oversikt over grønne og røde land i Europa basert på tall fra denne og forrige uke, opplyser seniorrådgiver Karin Nygård.

– Det er selvfølgelig ikke et godt tegn når tallene stiger, men vi vurderer dette fortløpende. Vi har et system der vi vurderer landene basert på en ukentlig 14-dagers måling. Dette er for å unngå for mye skifte basert på endringer over kort tid. Men hvis det skjer dramatiske endringer, så må vi ta hensyn til det, sier Nygård.

Nye innstramminger

Smitten har økt i flere regioner i Spania, og fredag ble Barcelonas over 5 millioner innbyggere bedt om å holde seg hjemme. I tillegg må kinoer, teatre og nattklubber stenge, og forsamlinger på mer enn ti personer er igjen forbudt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer