Slik vil USA knuse IS, men strategien møter kritikk

Vil knuse IS med strategien med «De tre R-ene».


Tirsdag la USAs forsvarssjef, Ashton Carter, frem en ny strategi for Senatets forsvarskomité om hvordan USA skal bidra til å knuse Den islamske staten (IS).

Den nye strategien kan beskrives med det Carter kaller «De tre R-ene». Disse står for den syriske byen Raqqa, den irakiske byen Ramadi og «raid» inn i områder som er IS-kontrollert.

Den nye strategien vil medføre en økt tilstedeværelse fra USAs side, i kampen mot IS.

Dette er den nye strategien, og innvendinger mot den: 1. Raqqa


  En gruppe fra Islamsk Stat kjører gjennom Raqqa i Syria. FOTO: AP / NTB Scanpix

  Den første R-en går ut på å ta over byen Raqqa i Syria, ansett som IS-hovedstaden. I de siste månedene har USA-støttede kurdiske styrker gjort store fremskritt i områdene rundt byen. Kurdiske styrker i Irak har også gjort fremskritt når det kommer til å avskjære IS sine forsyningslinjer inn til Raqqa.

  For å ta over den såkalte IS-hovedstaden vil forsvarsministeren først og fremst støtte syriske kurdere og arabere med utstyr og trening, skriver VG. Håpet er at disse vil omringe byen, og til slutt gjenerobre den.

  Men ifølge analytikere vil et angrep mot Raqqa bli både vanskelig og langvarig, skriver Vox.

  De fleste innbyggerne i byen er arabere, og USAs allierte er for det meste kurdiske. I talen nevnte forsvarsminister Carter en gruppe kalt «Syrian Arab Coalition» (Den syrisk-arabiske koallisjon), som USA ville samarbeide med. Men Syria-ekspert Noah Bonsey, ved International Crisis Group, uttaler til Vox at det ikke en koallisjon som gjengjennes i samtaler med syrere.

  Det er også usikkert om kurdiske styrker har interesse av å risikere å delta i et voldsomt angrep for frigjøre et territorium som ikke er kurdisk. Og selv om de gjør det, advares det mot at det å sette kurdere opp mot arabere kan drive lokalbefolkningen inn i IS' klør, skriver Vox.


 2. Ramadi


  Millitære styrker i Anbar kjemper for å ta tilbake kontrollen over Tamimdistriktet sør i Ramadi. FOTO: AP / NTB Scanpix

  Den andre R-en står for Ramadi, som er hovedstaden i Anbarprovinsen i Irak. IS tok kontroll over byen i mai i år.

  Her er USA villige til å fortsette bombingen og å gå inn med bakkestyrker.

  Irakiske styrker har i flere måneder hatt fremgang i Anbarprovinsen, men i det siste har det stoppet litt opp. Støtte fra USA i form av luftangrep skal bidra til at fremgangen fortsetter.

  Michael Knights, ved Washington Center for Near East Policy, uttaler til Vox at Ramadi i teorien kan bli starten på å ta tilbake resten av Anbarprovinsen.

  Iraks statsminister Haider al-Abadi har satt store krefter i sving for å ta tilbake Anbar med støtte fra USA. Jo lenger tid al-Abadi bruker på dette, jo mer innflytelse får Shia-fundamentalistene som støttes av Iran.


 3. Raid


  USAs forsvarsminister uttalte at USA vurderer å bidra både med luftangrep og bakkestyrker i kampen mot IS. FOTO: Zuma Press / NTB Scanpix

  Den tredje R-en står for flere raid. USA er villig til å gjennomføre disse både fra lufta og ved å gå inn med bakkestyrker, skriver ABC7 News.

  Selv om USA nå tar ekstra grep for å knekke IS er de fortsatt avhengige av lokale styrker, skriver Vox. Daveed Gartenstein-Ross, seniorstipendiat ved Foundation for the Defence of Democracies, er usikker på om USAs nye strategi vil gi ønsket resultat.

  - På et eller annet tidspunkt har jeg forventet at USA vil bli smartere i måten de kjemper mot IS. Det er mulig at det er det som skjer nå, men jeg vil være forsiktig med å gi for mye ros ennå, sier Gartenstein-Ross til Vox.

  Den nye strategien møtte også kritikk fra senatorer som var kritiske til at planen ikke fokuserte nok på å støtte opprørere som kjemper mot Syrias president Bashar al-Assads regime, skriver ABC News.

  - Assad sitter like sikkert som dagen er lang. Så dette er det som skjer, folkens. Strategien har falt fullstendig sammen. Russland, Iran og Hezbollah kommer til å kjempe for ham og vi kommer ikke til å gjøre noe som helst for å hjelpe dem som vil endre Syria til å bli et bedre sted gjennom å bli kvitt diktatoren i Damascus, uttalte senator Lindsey Graham.


KILDER: VGVox, NRKABC7 NewsABC News.

Legg til sol_no på SnapChat