Vis mer

Slik vil regjeringen stramme inn asylpolitikken

Disse punktene skal nå behandles i Stortinget.

(upublisert) Opprettet

I romjula la innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) fram 40 forslag til innstramminger i asylpolitikken. Debatten som fulgte var heftig, og forslagene møtte kritikk fra både menneskerettighetsorganisasjoner, Den norske kirke og politiske motstandere.


Nå har det 150 sider lange dokumentet vært på høring, og regjeringen har konkludert med et lovforslag som legges fram i statsråd i dag.

- Norge og Europa står overfor store migrasjonsutfordringer. En bred og realistisk tilnærming er nødvendig for å sikre at asylsystemet fungerer godt. I starten av mai vil vi også fremme en integreringsmelding for å belyse hva som gjøres for å sikre god integrering av dem som har krav på opphold, sa statsminister Erna Solberg, under pressekonferansen.

Forslagene bygger på asylforliket som Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre la fram i november i fjor.

Slik er det nye lovforslaget:

 1. Reduserer krav om arbeid før familiegjenforening


  I høringsforslaget som ble lagt frem i desember foreslo regjeringen at flyktninger skulle ha fire års arbeid eller utdanning i Norge, før de kunne få familiegjenforening. Nå er dette redusert til tre år.

  – Det kom mange reaksjoner på det i høringsrunden, og vi var innstilt på å gjøre justeringer. Men uansett vil regelverket være veldig, veldig strengt, sa Sylvi Listhaug under pressekonferansen.


 2. Nekte familiegjenforening om familien trygt kan leve i et annet land de har sterkere tilknytning til


  Det skal kunne nektes familiegjenforening med flyktninger og personer som får subsidiær beskyttelse dersom familielivet trygt kan utøves i et tredjeland som familien samlet sett har sterkere tilknytning til enn Norge.

  Etter at den som har fått beskyttelse i Norge også har fått permanent oppholdstillatelse, er ikke lenger tilknytningskravet et vilkår for familiegjenforening.


 3. Må kunne forsørge seg selv før permanent opphold


  Regjeringen foreslår at man må ha kunnet forsørge selv de siste tolv månedene før man kan få permanent opphold. Søkeren må også kunne et minimum av norsk muntlig og bestå prøven i samfunnskunnskap.


 4. Klagefristen for åpenbart grunnløse asylsøknader reduseres


  Regjeringen foreslår å redusere klagefristen fra tre til en uke for asylsøknader som åpenbart ikke fyller vilkårene for beskyttelse.


 5. Økt bruk og lagring av personinformasjon


  Regjeringen foreslår regler om økt bruk og lagring av biometrisk personinformasjon for å sikre mer effektiv ID-kontroll.

  - Mange kommer hit uten ID-papir. Vi vet det er forsøk og en del som lykkes med å jukse. Derfor skal vi stramme inn regelverket her, sa Sylvi Listhaug under pressekonferansen, og la til at det handler om å oppbevare fingeravtrykk og ansiktsbilde.


 6. Oppheve visumfrihet


  For å gjøre det mulig å gjennomføre raske returer av personer med grunnløse asylsøknader, foreslår regjeringen å oppheve visumfriheten for asylsøkere. I stedet vil de åpne for at de som hovedregel gis rett til innreise uten visum.

  Det skal gi myndighetene mulighet til å nekte innreise der det er klart at vilkårene for å nekte realitetsbehandling er oppfylt.


 7. 24-årskrav for familiegjenforening


  For å bekjempe tvangsekteskap ønsker regjeringen å innføre et krav om at man må være 24 år for å kunne hente en ektefelle til Norge. Man kan heller ikke hente en ektefelle som er under 24 år.

  - Vi tror at når du er eldre kan du stå imot et krav fra foreldrene om å gifte seg med noen de ikke vil gifte seg med, sa Listhaug under pressekonferansen.


 8. Vil heve kravet om botid


  Botidskravet for permanent oppholdstillatelse i Norge heves fra tre til fem år.


 9. Vil kunne fengsle grunnløse asylsøkere


  Regjeringen foreslår økt bruk av pågripelse og fengsling i asylsaker som omfattes av 48-timersprosedyren. Denne har vært i bruk siden januar 2004, med mål om å få færre asylsøkere fra land som regnes som trygge.

  Regjeringen vil at åpenbart grunnløse asylsøkere skal kunne fengsles mens søknaden hurtigbehandles. Venstre og KrF sikrer flertall for forslaget på Stortinget, melder NRK.

  – Politiet får nå mulighet til å pågripe og fengsle grunnløse asylsøkere som kommer hit og får en hurtigbehandling av søknaden, sier Sylvi Listhaug.


 10. Mindreårige asylsøkere får som hovedregel opphold


  Midlertidige og begrensede tillatelser til enslige mindreårige asylsøkere skal bare gjelde der grunnlaget for opphold er at søkeren vil være uten forsvarlig omsorg ved retur. Barn som fyller vilkårene for beskyttelse av andre grunner vil få en ordinær oppholdstillatelse.


 11. Mulighet for ekstraordinært tiltak hvis Dublin-samarbeidet bryter sammen


  Regjeringen foreslår en hjemmel for at Kongen i statsråd kan fastsette særskilte og ekstraordinære regler for asylsøkere som ankommer direkte fra nordisk naboland. Dette vil være et ekstraordinært tiltak som kan settes i verk dersom regjeringen mener Dublin-samarbeidet i realiteten har opphørt å fungere.


KILDER: Regjeringen, NRK
 

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.