Slik vil Listhaug stramme inn asylpolitikken

Slik vil Listhaug stramme inn asylpolitikken

- En kan ikke bli båret på gullstol inn i Norge.

(upublisert) Opprettet


Tirsdag sendte den nye innvandrings- og integreringsministeren, Sylvi Listhaug (Frp), en rekke forslag om asyl-innstramminger i Norge på høring.

- Den viktigste faktoren for god integrering er at utlendingen selv vil integreres. En kan ikke bli båret på gullstol inn i Norge. Det må stilles krav, og det gjør vi med dette forslaget, sier Listhaug til VG.

På en pressekonferanse sier Listhaug at de ønsker å være i forkant av en eventuell økt asyltilstrømning til Norge, og har sendt forslag om 40 små og store forslagsendringer ut på høring.

- Forslagene skal holde asyltilstrømmingen til Norge nede, og sørge for at de til ikke har beskyttelsesbehov ikke kommer, uttalte Listhaug på pressekonferansen.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og strømmet inn allerede mandag, før Listhaug hadde presentert alle forslagene. KrF-mente forslagene er problematiske, mens SV var hardere med kritikken.

- At Listhaug tror at å flykte fra krig og nød er å bli båret på gullstol, viser hvor totalt uegnet hun er for å håndtere flyktningkrisen, sier SVs innvandringspolitiske talskvinne, Karin Andersen, i et intervju med VG.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet, KrF, Venstre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet samlet seg om et asylforlik i forrige måned. Listhaugs forslag bygger på dette forliket.

Her er Sylvi Listhaugs forslag til innstramminger i reglene for permanent opphold:


 1. Vil stramme inn på flyktningbegrepet


  Regjeringen foreslår å fjerne det utvidede flyktningbegrepet som ble innført i 2008, skriver NRK. Listhaug mener at flere enn nødvendig får flyktningstatus, og vil endre slik at det kun gjelder mennesker som oppfyller vilkårene for beskyttelse etter flyktningkonvensjonen.

  Det vil bety at færre får status som flyktninger og miste velferdsytelser som pensjon og overgangsstønad.


 2. Får ikke opphold før etter fem år


  Slik det er i dag må en person bo i Norge i tre år med gyldig oppholdstillatelse for å få permanent opphold. Vedkommende trenger ikke å ha tillatelse på samme grunnlag gjennom alle de tre årene, men vilkårene må være oppfylt. Listhaug ønsker at denne perioden utvides til fem år.


 3. Må bestå integreringstest


  Departementet foreslår å innføre krav om norsk- og samfunnskunnskap, skriver VG. Utlendingene må kunne dokumentere ferdigheter i norsk og bestå en muntlig prøve.

  - Allerede i dag er utlendingen pålagt å ta en slik prøve, men det stilles ikke krav til resultatet. I dag har det ingen konsekvenser at utlendingen ikke møter opp til prøven eller stryker, sier Listhaug til VG.

  Her kan du ta dagens test for å se om du ville fått opphold i Norge.


 4. Må ha bolig og jobb


  Den nye innvandringsministeren foreslår å stille krav om at de som ønsker oppholdstillatelse i Norge, må kunne skaffe seg bolig på egenhånd.

  Hvis Listhaug får det som hun vil, må de som ønsker oppholdstillatelse også kunne dokumentere at de har vært selvforsørgende i tre år.


 5. Kan miste oppholdstillatelse om det blir fred


  Dersom det blir fred eller andre forhold i hjemlandet som gjør at asylsøkere ikke lenger trenger beskyttelse, vil regjeringen gi utlendingsmyndighetene mulighet til å trekke tilbake oppholdstillatelsen. Dette gjelder også om de begår kriminelle handlinger i Norge.


 6. Strengere krav til familiegjenforening


  Listhaug ønsker å stramme inn regelverket rundt familiegjenforening, og foreslår å heve underholdskravet til lønnstrinn 24. Det tilsvarer 305.200 kroner. Regjeringen ønsker å fjerne dagens ordning med at flyktninger unntatt for underholdskravet i ett år.

  De vil også innføre krav om at referansepersonen skal være i utdanning eller arbeid i minst fire år før familiegjenforening.


 7. Betalingskort i stedet for kontanter


  Innvandringsministeren vil gi enslige mindreårige asylsøkere betalingskort i stedet for kontanter. Ifølge Listhaug, vil dette minske presset ved å sende penger til hjemlandet.
Legg til sol_no på SnapChat
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer