Vis mer

Slik var livet til en av popkulturens fremste artister

David Bowie er død.

(upublisert) Opprettet


David Bowie døde søndag. Det blir bekreftet på hans offisielle Facebook-side. Artisten ble 69 år gammel.

Mandag ble det publisert en melding på David Bowies offisielle Twitter-konto og Facebook-side, der det sto at artisten er død.I meldingen står det at Bowie døde fredelig søndag, «omringet av familien sin etter en modig 18 måneder lang kamp mot kreft».

Også Hollywood Reporter melder om dødsfallet, hvor en representant for Bowie har bekreftet at artisten har gått bort etter å ha kjempet mot kreft.

NRK skriver at han ble hjerteoperert i 2004, og det var stille fra ham fram til 2013, da han ga ut sin første plate på ti år, «The Next Day». Ifølge BBC har det i flere år gått rykter om Bowies helse siden han har vært borte fra rampelyset.

SOL har samlet noen av høydepunktene fra Bowies liv: 

 1. 1969: Slo gjennom


  David Bowie har vært en av Storbritannias mest kjente artister i over 40 år. Han begynte sin musikerkarriere som 15-åring, og slo gjennom som artist i 1969 med låta «Space Oddity» og senere som Ziggy Stardust, skriver TV2.no.

  - Når jeg ikke er på scenen er jeg en robot. Når jeg er på scenen skaper jeg følelser. Det er nok derfor jeg foretrekker å kle meg ut som Ziggy i stedet for å være David, skal Bowie ha sagt.

  Han fikk sitt brede gjennombrudd i 1972 med albumet «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars». «Space Oddity» fra 1969 og «Let's Dance» fra 1983 er to andre av hans største hits, skriver NRK.

  Albumet, «The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars», beskrives av Hollywood Reporter som: «an album that fostered the notion of rock star as space alien».
 2. 1976: suksess i USA


  Tre år senere fikk Bowie sitt store gjennombrudd i USA, der han fikk din første topplassering med singelen «Fame».

  Deretter ble kom plata «Station to Station» som også gjorde det bra i USA. Ifølge Hollywood Reporter havnet den på topp 10-lista over "Golden Years".


 3. Verdensturné


  Mellom 4. mars og 23. september 1990 spiller Bowie 108 konserter i 27 land, utelukkende bestående av bare gamle låter, skriver P3.no.

  Under samme tid gjør Bowie det klart at han aldri kommer til å fremføre de gamle hitsene igjen etter turnèen, og det er publikum selv som gjennom telefonavstemning bestemmer spillelisten.


 4. Skuespilleren David Bowie


  Det var ikke bare innenfor musikken at Bowie utmerket seg. Han har gjort 38 film og TV-roller der han har spilt seg selv eller en fiksjonell karakter.

  Den mest kjente og ikoniske er nok rollen Jareth the Goblin King i filmen Labyrinth fra 1886, men han har også spilt i The Last Temptation of Christ, Twin Peaks: Fire Walk with Me og The Prestige, for å nevne noen.


 5. 2004: Siste turneé


  I mange år har fansen gått rundt med et håp om at David Bowie en dag skulle returnere til scenen. Det skjedde aldri.

  Turneen i 2004 «The Reality Tour» ble rock-legendens aller siste. Bowie besøkte Norge for hele tre konserter på denne turneen, i Oslo Spektrum i oktober 2003 og på Koengen i Bergen og under Norwegian Wood-festivalen i Oslo i juni 2004, skriver VG.


 6. Kjærlighet i øyet


  –  Jeg har bare ett øye, din jævla idiot. Heldigvis traff du det riktige!, ropte David Bowie fra scenen etter å ha blitt truffet i venstre øye av en kjærlighet på pinne.

  Artisten holdt på å avslutte sin tredje låt for kvelden da en publikummer kastet en «kjærligheten» som kilte seg fast i venstre øye. Men hendelsen og smertene til tross, David Bowie fullførte konserten, skrev Dagbladet 18. Juni 2004.

  To dager senere publiserte samme avis et intervju med kvinnen som sto bak kastet. En Bowie-fan på sin hals, som hadde fløyet til Bergen dagen før konserten:

  –  Jeg ble stående frosset fast. Først var alt helt stille. Jeg mener det, du kunne høre ei knappenål falle idet Bowie sank ned og holdt seg for øyet. Så ble folk rundt meg rasende. «Hvem i helvete kastet?» hørte jeg flere rope, fortalte kvinnen til Dagbladet.


 7. Ga ut sitt 26. studioalbum


  Lørdag 8. januar 2016, to dager før han døde, ga Bowie ut albumet «Blackstar».

  VG skriver at Bowie bekreftet i oktober at han skulle gi ut sitt 26. studioalbum. Albumet, som fikk terningkast fem av avisa, ble gitt ut på artistens bursdag 8. januar, melder The Guardian.

  Arild Rønsen, som i mange år har jobbet som musikkjournalist, forteller til NRK at David Bowie var en av de aller største.

  – David Bowie var en av de aller største. Enkelt og greit. Han brukte 69-årsdagen sin, nå på fredag, til å gi ut den beste plata han har gitt ut, kanskje noensinne.

  Albumet ble meget godt tatt i mot av norske medier:

  NRK P3: terningkast 5
  Aftenposten: terningkast 5
  Gaffa: terningkast 5
  Dagbladet: terningkast 4


 8. Inspirasjon i moteverdenen


  Artisten inspirerte ikke bare gjennom musikken, men også gjennom stilen og klærne.

  Ziggy Stardust var det mest kjente alter egoet til David Bowie, men ikke det eneste som har kommet til liv på en catwalk, skriver Vouge.com.

  Flere av hans karakterer har vært til inspirasjon for artister og designere som Raf Simons, Hedi Slimane og Jean Paul Gaultier.

  I 1992 giftet han seg med modellen Imam i en privat seremoni i den sveitsiske byen Lausanne.


Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.