Slik var Gjermund Cappelens karriere som narkobaron

Veltet seg i penger, luksusreiser og dyre biler.

(upublisert) OpprettetEt liv i luksus


Bærumsmannen Gjermund Cappelen skal ha vært i narkotikabransjen i mange tiår. Budstikka skriver at han ble domfelt for første gang i 1983. I årene som fulgte sto han tiltalt i flere saker, og ble dømt for narkotika, vold, promillekjøring og annen kriminell aktivitet. Så snudde hellet for narkobaronen.

De siste 20 årene har familiefaren og narkokongen veltet seg luksus. Han var alltid velkledd, kjørte dyre biler og hadde en strandvilla i Thailand. Til TV 2 forteller Cappelen om luksusklokker, dyre viner og turer til Dubai.

– Man lever i en boble. Med så mye penger tilegner man seg en livsstil som er helt vill. Andre har solgt bruktbiler eller blitt lærere, men vi har drevet med hasj, sier Cappelen til TV 2.

Det var nettopp dette luksuslivet som igjen sørget for at Cappelen kom i politiets søkelys.

SOL spesial er en historie i tre deler:
Del 1: Hvordan gikk Eirik Jensen fra å være anerkjent politi til og bli tiltalt for grov korrupsjon?
Del 3: Dette kobler polititoppen til narkobaronen

Fikk tett kontakt med Eirik Jensen


(FOTO: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix)

I mars 1993 ble Cappelen pågrepet for å ha solgt 97 gram hasj til en person i Oslo. Det skal ha vært starten på et langt forhold mellom narkotikasmugleren og polititoppen Eirik Jensen.

Cappelens advokat forteller til Aftenposten at det var Jensen som sto for pågripelsen.

- Forholdet mellom dem, både det vennskapelige og den andre delen, som handler om narkotika, startet med denne pågripelsen, sier mannens forsvarer Benedict de Vibe til avisa.

I årene som fulgte hadde Jensen og Cappelen kontakt en rekke ganger. Cappelen hevder han fikk hjelp av Jensen til å muliggjøre hasjtransporter. Jensen på sin side nekter for påstandene og forklarer at Cappelen var en informant og at de to hadde et slags vennskapsforhold.

VG intervjuet Cecilie Blegeberg, Jensens ekskone, i februar 2014. Hun forteller om hyppig telefonkontakt mellom eksmannen og Cappelen, som hun kaller for GT (han het tidligere Gjermund Thorud).

- Jeg hadde hørt at Eirik snakket mye med Gjermund på telefon. Jeg vil anta at det i perioder var flere ganger om dagen, sier Blegeberg til VG.

Ifølge Blegeberg var Jensen med Cappelen på avrusing i London. I perioden etter bodde hasjsmugleren hjemme hos ekteparet på Nesodden.

Politiet bryter seg inn


I denne garasjen på Oslos vestkant skal hasjen som skulle selges, ha blitt oppbevart. (FOTO: Monica Strømdahl / Aftenposten / NTB scanpix)

18. desember 2013 fikk sjefen av et av de største narkotikanettverkene i Norge seg et slag i trynet. Cappelen fikk en telefon fra sin underordnede: 109 kilo hasj var borte.

Politiet har i løpet av natten brutt seg inn i lageret og stjålet hasj under en hemmelig ransaking, skriver Aftenposten. I retten beskrev Cappelen hendelsen som opprivende.

- Jeg har opplevd at hasj er blitt borte før, men ikke på denne måten. Det var voldsomt. Jeg ble sjokkert.

Innbruddet var starten på slutten for narkotikanettverket.

Legger alle kortene på bordet


(FOTO: Tore Meek / NTB scanpix)

Like før jul i 2013 stormet væpnet politi Cappelens hus på Bekkestua i Bærum. En mann og en kvinne ble pågrepet. Noen timer tidligere hadde parets sønn blitt arrestert på vei til Amsterdam. I bilen fant politiet 3,4 millioner kroner.


Etter hvert velger Cappelen å legge alle kortene på bordet. Han innrømmet å ha innført over 20 tonn hasj til Norge siden starten av 90-tallet, skriver Aftenposten.


Bærumsmannen nektet å avsløre navnene på de han jobbet med. Unntatt ett.


– Det er på tide å rydde opp, og derfor har jeg bestemt meg for å legge kortene på bordet. Både for min egen del og for den som var den avgjørende delen av virksomheten. Det var Eirik Jensen, sier Cappelen til TV 2.Nettverket straffes


Cappelens tre nestkommanderende får strenge straffer.

Dommen mot Cappelens narkotikanettverk falt 19. november 2015.


Sammen med seks andre sto bakmannen tiltalt for befatning med store mengder hasj, skriver Aftenposten. Gjermund Cappelen erkjente straffskyld for å ha innført 1,4 tonn hasj.


Alle ble funnet skyldige etter mafiaparagrafen.

Cappelens tre nestkommanderende ble dømt til 16, 15 og 13 års fengsel. Bakmannen selv slapp straff i første omgang. Retten bestemte at straffen skal sees i sammenheng med rettssaken i august.Trodde aldri han skulle bli tatt


(FOTO: Tore Meek / NTB scanpix)

Det avslørte Cappelen til pressen under en pause i rettssaken i september i fjor. Pågripelsen kom som et sjokk på ham.– Det var ingen vei utenom. Etter å ha snakket med politiet skjønte jeg hvor mye de hadde på meg, sier Cappelen til NRK.

Politiet hadde holdt både Cappelen og andre i nettverket under nøye oppsyn over en lengre periode.

- Jeg visste ikke at jeg var i politiets søkelys før jeg ble pågrepet. Hadde jeg visst det, ville jeg ikke blitt tatt, fortalte Cappelen til Aftenposten under rettssaken i 2015.

825 millioner kroner


(FOTO: Terje Bringedal/ VG/ NTB Scanpix)

22. august i år skal Cappelen tilbake til Oslo tingrett. Sammen med ham på tiltalebenken sitter polititoppen Eirik Jensen.

I tiltaltebeslutningen som VG publiserte, fremgår det at Cappelen er tiltalt for å ha innført omlag 16 tonn hasj. Jensen er tiltalt for å ha hjulpet Cappelen med å smugle 14 tonn.

Blir Cappelen dømt, kan han få inndratt hele 825 millioner kroner som han skal ha tjent på ulovlig virksomhet. Statsadvokat Lars Erik Alfheim er aktor i saken. Han opplyser til Aftenposten at beløpet tilsvarer bruttoinntektene fra narkotikavirksomheten.

- Om det er 50 millioner kroner eller 825 millioner, er ikke så farlig. Min klient har ikke disse pengene uansett, sier Cappelens advokat Benedict de Vibe til avisa.

Bærumsmannen har tidligere erkjent å ha brukt opp narkopengene, så beslaget vil omfatte smykker, klokker og et Munch-maleri.

I påvente av rettssaken soner Cappelen på en seks kvadratmeter stor celle i Ila fengsel, fjernt fra luksuslivet narkobaronen har levd de siste 20 årene.

SOL spesial er en historie i tre deler:
Del 1: Hvordan gikk Eirik Jensen fra å være anerkjent politi til og bli tiltalt for grov korrupsjon?
Del 3: Dette kobler polititoppen til narkobaronen

KILDER: Aftenposten | NRK | Dagbladet | VG | TV 2 | Budstikka | Lovdata

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.