Vis mer

Slik sletter du deg selv fra Google

Det er flere ting du kan gjøre for å fjern uønsket informasjon om deg selv.

(upublisert) Opprettet
Ligger det bilder av deg på internett som du vil ha slettet? Enten det er bilder fra en studentfest som tok litt overhånd, eller kommentarer fra en avsporet internett-debatt, er det flere grep du kan gjøre for å bli mindre synlig på nettet.

SOL samler fem tips for å styre hva som dukker opp når du googler navnet ditt:


 1. Gå til originalkilden


  Hvis vennene dine har postet et gammelt bilde av deg, eller hvis du angrer på en kommentar du skrev i en internett-debatt, kan du gå til originalkilden og be om at det blir slettet eller anonymisert, sier Pernille Tranberg, rådgiver i dataetik og stifter af Digital-Identitet.dk, til Berlingske Tidende.

  Husk at ifølge Åndsverkloven kan ikke bilder av deg gjengis eller vises offentlig uten samtykke, unntatt når bildet er av allmenn interesse, personen i bildet er mindre viktig enn hovedinnholdet, bildet viser forsamlinger eller folketog i friluft.


 2. Ta kontakt med Google


  Du også gå direkte til Google og be om at innholdet om deg blir slettet fra søk. Du får derimot ikke gjennomslag uten videre. Dette krever at Googles jurister anser materialet for å være irrelevant, utdatert eller krenkende for din person.

  Da EU-domstolen i 2014 gjorde det klart at man kan kreve en artikkel slettet fra søkeresultater, lanserte Google et nettbasert skjema du kan fylle ut, hvor du skriver hvilke søkeresultater du vil ha slettet og hvorfor.

  Nettsidene blir ikke fjernet, men dersom du får medhold i søknaden din, vil de ikke lenger dukke opp i Google-søk.


 3. Meld deg ut av nettjenester


  Slettmeg.no finner du en oversikt over mange av de mest brukte nettjenestene i Norge, med kontaktinformasjon eller informasjon om hvordan du sletter deg selv fra dem. Her får du blant annet en detaljert beskrivelse om hvordan du sletter deg fra både datingsider, diskusjonsforum og sosiale medier.


 4. Drukne uønsket info med ny info


  Du kan også lage nytt innhold og på den måten drukne den informasjonen du ikke vil at andre skal oppdage. Ved å lage nytt innhold, gir du Googles algoritmer nytt, relevant innhold om deg selv som vil komme høyt opp når du søker på navnet ditt.

  Blant annet kan du lage en personlig hjemmeside eller opprette en blogg. Dersom det er relevant for yrket ditt kan du også vurdere en pressemelding eller videoer som du legger ut på Youtube.

  Hvis du lager en nettside bør du bruke navnet ditt i nettadressen, skriver The Observer. I tillegg kan du lage forskjellige kontoer i sosiale medier, som Facebook, Twitter, Instagram eller andre. Disse kommer også høyt opp i Google-søk.


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.