Vis mer

Slik skaper mulla Krekar rabalder gang på gang

Det er ikke kun alvoret i sakene som har gitt den omstridte kurderen oppmerksomhet.

(upublisert) Opprettet


Mulla Krekar ble natt til torsdag pågrepet i fengselet, siktet for terrorplanlegging i Italia, melder TV 2. Han var blant 17 mennesker som ble tatt av italiensk politi i en storaksjon mot internasjonal terror.

Italienske etterforskere beskriver Krekar som leder for et blodig terrornettverk med tette bånd til IS, og omtaler gruppen som «Jihad på web». De mener at Krekar planla et attentat mot norske politikere, skriver TV 2.

Trusler, fengselopphold og mistanke om terrorplanlegging har gjort at Krekar har skapt utallige overskrifter i år. Men det er ikke kun alvorligheten i sakene som har gitt den omstridte kurderen oppmerksomhet.

Dette er Krekar-nyhetene har skapt mest oppmerksomhet hittil i 2015: 


 1. Skulle tvangssendes til Kyrksæterøra


  Da Krekar slapp ut av fengsel i januar 2015, etter å ha sonet en dom for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere, var planen at han skulle plasseres på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag.

  Mulla Krekar skulle til en hver tid befinne seg innenfor Hemne kommunes grenser, ifølge vedtaket fra politiet. Akkurat denne nyheten var det mange som fant stor humor i.

  Frp har lenge vært tydelige på at Krekar skal sendes ut av landet. Det viser seg å være lettere sagt enn gjort, siden regjeringen ikke har loven i ryggen. 2. Tok med takke-teppe ut av fengsel


  25. januar slapp mulla Krekar ut av Kongsvinger fengsel hvor han sonet en dom for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Pressekorpset møtte en blid Krekar som viste frem et teppe han hadde laget som gave til fengselet.

  - Jeg vil takke alle betjentene her på Kongsvinger. Jeg takker alle jeg har truffet på skolen og i biblioteket. Alle er gode mennesker, sa Krekar ifølge TV 2.

  Teppet skapte diskusjoner i sosiale medier og mange lurte på hvorfor han tok det med seg om det var ment som en gave til fengselet.

  (FOTO: Audun Braastad, NTB Scanpix)


 3. - Jeg vil ikke snakke, men ...


  Like før Krekar viste frem takke-teppet, startet han intervjuet med de fremmøtte journalistene med å si at han ikke ville snakke. Så begynte han å snakke. Han ville takke alle betjentene og ansatte i fengselet, og alle han har truffet innen helsevesenet, i biblioteket og på skolen.

  Deretter sammenlignet han systemet i norsk fengsel med Nord-Korea.

  - Men det er et dårlig system. Det er Nord-Korea. Alle regler er imot menneskerettighetene, sa Krekar til pressen. 4. Omdiskutert selfie


  Anders Magnus fikk mye oppmerksomhet da han ble fotografert mens han tok en selfie sammen med mulla Krekar under en pause i et rettsmøte i januar. Krekar var i norsk rett for 50. gang, og det var advokat Brynjar Melings klage på politiets vedtak om å tvangsflytte Krekar til Kyrksæterøra som ble behandlet, skriver Kampanje.

  Det var Dagbladet-journalist Harald S. Klungtveit som først la ut bilde av NRK-journalisten på Twitter, med teksten «Denne selfien er nok dagens mest absurde». Presseeksperter mente at det var «umusikalsk av en journalist å ta en selfie av seg selv med hovedpersonen i saken man skal dekke».

  I et intervju med VG forteller Magnus at selfien var en metode for å få kontakt med Krekar.

  - Det var ikke nødvendig i det hele tatt å ta en selfie, men det var journalistisk metode, som gjorde at jeg fikk snakket med ham om en del ting og stilt ham noen spørsmål, sier han til VG.

  (FOTO: Gorm Kallestad, NTB scanpix)


 5. Trusler i NRK-intervju


  25. februar i år hadde NRK et lengre intervju med Krekar. Det var det første intervjuet med norske medier på mange år. NRK-profilen Anders Magnus fikk kontakt og intervjuavtale etter den berømte selfien med mullaen.

  Under intervjuet sa Krekar blant annet at hvis noen tegner Muhammed-karikaturer i Norge, fortjener de å dø. Ifølge den omstridte kurderen har islamister rett til å oppsøke vedkommende og sprenge seg selv i luften.

  - Det er ikke meg som gir tillatelse til dette, men tegneren har blitt en krigende hedning, og det er derfor tillatt å drepe ham. Det må likevel ikke brukes eksplosiver som kan ramme uskyldige, sier Krekar til NRK.


  Han kom også med trusler mot en kurder som han tidligere har utstedt en fatwa – en dødsdom – over, fordi han brente et eksemplar av Koranen.

  I NRK-intervjuet sa Krekar at enhver som har kjennskap til kurderens dødsdom, «står fritt til å drepe ham». Han uttalte videre at han ville sende en «gave» til den som dreper vedkommende.

  I tillegg til truslene han kom med i intervjuet med NRK, kom han også med trusler i intervju med en kurdisk TV-kanal noen dager tidligere.

  Dermed ble Krekar siktet igjen.

  Mulla Krekar ble 27. februar 2015 fremstilt for varetekstfengsling. Politiet mener Mullaen har oppfordret til en straffbar handling under flere TV-intervjuer. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix


 6. Hjemmelaget plakat i retten


  I oktober slo mullaen til med et plakatstunt i retten. Han sto tiltalt for trusler og oppfordring til straffbare handlinger under NRK-intervjuet. I det han kom inn i retten holdt han opp en hjemmelaget plakat, skriver Dagbladet. Teksten var som følger:

  «Dette er:
  • 54. gangen jeg kommer til deres domstol!
  • 35. siktelser!
  • 13 år uten noen rettigheter!
  • 1250 dager i fengsel for "trusler"!
  • Skamløst. Hvor er menneskerettighetene?»

  Krekar hadde også tatt seg tid til å pynte plakaten med en tegning og smilefjes. Advokat Brynjar Meling visste ikke om plakaten.

  - Det er ikke noe han har snakket med meg om på forhånd. Han har gjort det flere ganger før, og har vel skjønt at hvis han skal kommunisere noe, må han gjøre det selv, sier Meling til Dagbladet.

  Krekar ble dømt til  ett og et halv år for trusler og oppfordring til straffbare handlinger.

  (FOTO: Heiko Junge, NTB scanpix)

  Men det er slettes ikke første gang Krekar ikke har kommet tomhendt til retten.

  I mars 2014 måtte Krekar møte i Oslo tingrett for å la seg avhøre om sin forbindelse til et angivelig tysk terrornettverk, skriver TV 2. Han hadde laget en plakat hvor han harselerte med PST, Erna Solberg og TV 2.

  «TV 2 introduserer den kjedelige serien: Mulla Krekar episode 48. Manus: PST :(. I hovedrollen: Erna Solberg»

  Det var noe av det som sto på plakaten hvor Krekar fremstilte avhøret som nok en episode i serien om hans møte med det norske rettsvesenet.
Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.