Annonse

Slik reagerer norske redaksjoner på terroren i Paris

- Pressefriheten er under ild.

Aftenposten: Hevnens langsomme kvern

«Det er rått. Brutalt. Uhyrlig». Harald Stanghelle, redaktør i Aftenposten, kaller det Europas virkelighet i 2015: «... En blodig massakre tas i bruk for å stoppe åpne ytringer. Det representerer et tidsskille i vår tid på demokratiets kontinent.» Les hele kommentaren her.

VG: Pressefrihet under angrep

«Pressefriheten er under ild og utviklingen er nedslående», skriver Per Olav Ødegård, utenrikskommentator i VG. «Å bære et pressekort gir ingen beskyttelse i mange krigssoner, snarere det motsatte.» Les hele kommentaren her.

Dagbladet: Et angrep på hjertet av sekulær, antiautoritær europeisk kultur

Hvordan skal man reagere på et angrep som dette?, spør Geir Ramnefjell, kulturredaktør i Dagbladet. «... Det beste svaret har Charlie Hebdo kanskje selv allerede gitt. Uka etter brannbomben som ødela redaksjonslokalene i 2011 publiserte de en forside med en tegning av en Charlie Hebdo-tegner som kysser en muslimsk mann, med tittelen: “kjærlighet er sterkere enn hat”. Et uslåelig svar.» Les hele kommentaren her.

NRK: Har herset med alle

«Charlie Hebdo utfordret ytringsfrihetens grenser. Ofte savnet de nok den støtten de burde fått fra politikere og kolleger i inn- og utland», påpeker Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK. Les hele kommentaren her. FOTO: ScanpixForsiden på franske aviser onsdag. FOTO: Scanpix

Dagen: Ytringsfrihetens pris

«Gårsdagen er en svart dag for europeisk presse», skriver Dagen i sin lederartikkel. «Derfor er det nå viktigere enn noen gang at vi ikke lar oss true til taushet. Hvis angrepet i Paris fører til at redaktører gir etter og lar være å trykke bilder og artikler av frykt for konsekvensene, har terroristene vunnet.» Les hele kommentaren her.

Klassekampen: Attentatet

«Terroraksjonene må møtes med sterk fordømmelse», skriver Bjørgulv Braanen, redaktør i Klassekampen. «... Samtidig er det av overordnet viktighet at reaksjonene ikke rettes mot vanlige muslimer, som er like lite ansvarlig for terroraksjonen som hvilken som helst franskmann.» Les hele kommentaren her.